Србија и србске земље

Ујединили се Срби у Републици Српској – пала одлука

Скупштина РС усвоjила закључак да се одлука о забрани негирања геноцида не примењуjе

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Закон о непримењивању одлуке високог представника Валентина Инцка о забрани негирања геноцида, Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске, као и закључак којим се одбацују одлуке високог представника, преноси „РТРС“.

Посланици су ове акте усвојили једногласно на посебној седници парламента, која је била затворена за јавност.

Према Закону о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, одлука високог представникасе неће примењивати у Републици Српској.

Институције Републике Српске, такође, неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника.

Казна за повреду угледа РС 

Изменама Кривичног законика Српске, први пут се уводи кривична повреда угледа Републике Српске и њених народа, наводи РТРС.

Суштина измена огледа се у томе да су предвиђене затворске казне до три године за све оне који изложе порузи, презиру или грубом омаловажавању симбола Републике Српске, а од шест месеци до пет година за оне који Републику Српску или њене народе означи геноцидним или агресорским, преноси РТРС.

Казна затвора у трајању од две до десет година предвиђена је за службена лица и лица у институцијама власти које се финансирају из јавног буџета, а која почине ова кривична дела.

Од три до петнаест година затвора предвиђено је за оне који побројана кривична дела учине у намери промене уставног уређења, територијалне целовитости или независности Републике Српске.

За усвајање допуна Закона гласали су посланици СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, СП-а, ДНС-а, УС, СПС-а, НПС-а и посланичке групе НДП.

Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске. 

Чубриловић: РС јединствена, Инцкова одлука погрешна 

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Република Српска јединствена и да, након данашње посебне седнице парламента, одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка о забрани негирања геноцида неће моћи да се примењује у РС.

Чубриловић је рекао да је Народна скупштина по хитном поступку усвојила Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримењивању одлуке високог представника, као и да овим неће бити могућа примена наметнуте Инцкове одлуке.

Истакао је да су оба закона, у складу са договором лидера свих политичких партија из Републике Српске, усвојена гласовима свих присутних посланика СНСД, СДС, ПДП, ДЕМОС, СП, ДНС, УС, СПС, НПС и посланичке групе НДП, пренела је РТРС.

„Република Српска је јединствена у овоме“, казао је Чубриловић.

Додао је да је одлука одлазећег високог представника била погрешна, непотребна, као и да је искомпликовала ситуацију у БиХ.

„Инцко је требало да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. Овом одлуком је гурнуо БиХ у највећу кризу након рата“, рекао је Чубриловић.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/4463414/skupstina-rs-negiranje-genocida-incko.html

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!