Породица и школа

Удате жене имају боље здравље и веће благостање

,Нова студија доприноси бројним доказима који показују да је брак велика корист за здравље и благостање жена – о томе је последњих дана писао и Волстрит џурнал.

Истраживачи су пратили скоро 12.000 америчких медицинских сестара, све првобитно неудате, скоро 25 година. Анализа, објављена у научном часопису Глобал Епидемиолоџи , показала је да удате жене имају мањи ризик од кардиоваскуларних болести, што је водећи узрок смрти жена у Сједињеним Државама. Удате жене су такође биле срећније, оптимистичније и мање склоне депресији и усамљености од оних које се нису удавале. Развод је повезан са лошијим здравственим исходима по жене од останка у браку, а жене које су се удале — укључујући и оне које су се касније развеле — имале су 35 процената мањи ризик од смрти током посматраног периода студије од оних које се нису удавале.

Аутори студије објавили су есеј у Wall Street Journal-у 18. марта прошле године, у којем сумирају своје налазе, приметили су да, иако се њихова анализа фокусирала искључиво на жене, постоји довољно доказа који указују на то да брак има још значајније здравствене користи за мушкарце, као и да је повезан са дужим животним веком. Широм света, бракови су у опадању, а ванбрачна партнерства и ванбрачна деца су све чешћа. Иако постоје регионалне и националне разлике, општи тренд је да се удаје све мање и све касније.

Критичари брака и породице као институција, у Уједињеним нацијама и другде, истичу да се злостављање и насиље могу десити унутар породице и имати разорне последице по жртве. Међутим, њихова предложена решења, која укључују редефинисање „породице, игноришу све већи број друштвених података у корист природне породице, формиране од стране мушкараца и жена. Основни документи Уједињених нација, укључујући темељни стуб УН-а, ‘Универзалну декларацију о људским правима’, помињу породицу као ‘природну и темељну јединицу друштва’, језик који је сада постао веома контроверзан. јер либералне владе држава инсистирају да породица постоји у много различитих облика.

Ипак, најновија студија и истраживања последњих дана потврђују колико су породичне структуре важне, посебно за децу, што је већ показао проф. Марк Регнерус са Универзитета Тексас у својим револуционарним студијама: Деци је боље када их одгајају биолошки родитељи који су у браку. Студија о новом браку, коју предводи научник са Харварда Јинг Чен и колеге, показује да добробити брака нису на штету жена. Упркос ограничености разматраног узорка жена, вреди напоменути да чак и жене које живе у богатој земљи и које уживају многе бенефиције „оснаживања“ у складу са циљевима Уједињених нација, као што су образовање и запошљавање, могу да виде да се њихово здравље и добробит побољшавају склапањем брака и останком у браку.” Ова студија пружа доказе да је улазак у први брак у раној одраслој доби повезан са накнадним нижим ризицима од смртности и кардиоваскуларних болести, и већим психосоцијалним и менталним благостањем, док распад брака корелира са нижим психосоцијалним благостањем и већим психолошким стресом међу женама, при чему се ове појаве настављају у средњим и касним годинама живота. Иако је брак очигледно моћна друштвена веза, свим људима су потребни друштвени односи и подршка заједнице“, кажу у закључке студије.

Логично, природни брак и породица су још кориснији за жене које живе у скромнијим условима рада и благостања у другим земљама света, али у УН тако не мисле и, како је показано Ц-Фам, већина стручњака и држава размишља о елиминисању појма породица из докумената како се ‘не би дискриминисали’ ЛГБТ и трансродни парове…

Аутор: Лук Волонте

Извор: ИФН

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!