Мишљења

Срби умиру и због неисправне воде

У Војводини тек 10 градова има исправну воду за пиће

ДЕЦЕНИЈСКИ  НЕМАР ДРЖАВЕ УГРОЖАВА ЗДРАВЉЕ ГРАЂАНА

На територији Војводине само десет водовода до својих корисника испоручује исправну воду, кажу подаци истраживања Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Највећи проценат воде са јавних водовода са физичко-хемијском, микробиолошком и удруженом неисправношћу на територији Србије је поново у Војводини, чак 64,7 одсто. Шест је водовода окарактерисано са физичко-хемијском неисправношћу, шест је микробиолошки неисправно, док је чак 21 водовод с удруженом неисправношћу.

Вода је масна, мирише, има боју, укус – све оно што не сме да има

Подаци „Батута“ из извештаја за прошлу годину показују да је вода из водовода исправна само у Новом Саду, Бачкој Паланци, Апатину, Оџацима, Руми, Сремској Митровици, Инђији, Панчеву, Опову и Kовину. О неисправности чесмоваче у Зрењанину и неуспелих покушаја да воду испоручује приватна фабрика воде написано је безброј новинских редака, но сличну судбину живота уз пластичне балоне куповне воде имају и грађани других градова и места у Војводини. Становници Kикинде тако имају, кажу, једну од „најмаснијих“ чесмовача.

Десно је питка флаширана вода, а лево неупотребљива вода из водовода у Зрењанину

Многи људи, поготово у мањим местима, немају пара да пију куповину воду, па конзумирају неисправу

– Наша вода редовно има укус, мирис и боју. Од када знам за себе купујемо воду. Оно по чему је наша вода из водовода специфична је масноћа. То нисам нигде видео. Буквално, косу бих могао прати сваки дан. Kад се истушираш, као да си на себе набацио танак слој неке масне креме. Ми смо навикли, али људи који дођу први пута у Kикинду и истуширају се, не могу да верују какву ми овде воду имамо. Од муке се и шалимо, па рекламирамо нашу воду, ко има проблема са сувом кожом, нека дође у Kикинду на туширање – каже Бојан Ружић, угоститељ из овог града.

И сеоски бунари садрже углавном неквалитетну воду

Стварност је ипак тужнија, јер многи људи, поготово у мањим местима, немају пара да пију куповну воду, па конзумирају неисправну из чесме, или из сеоских бунара, где је исправност воде такође упитна.

Отприлике свака прича људи који немају среће да живе на територији десет исправних водовода је слична овој. У односу на 2018. Годину, када је било девет исправних јавних водовода, бројка од десет представља незнатно побољшање. На листи општина с исправном пијаћом водом задржали су се Нови Сад, Сремска Митровица, Рума, Инђија, Панчево и Kовин, док су Беочин, Врбас и Бечеј у 2019. Имали погоршање квалитета воде.

Артеријски бунари по војвођанским селима углавном су напуштени због неисправности воде

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Потребно улагање од 700 милиона евра за чисту воду

У Војводини више од 40 одсто грађана, или 600 хиљада људи пије воду са арсеном, значи користи канцерогену воду из водовода, артеријских или сеоских бунара у Војводини . Таква вода има непријатан мирис, а боја је плавкаста, смеђа или жута. Стотине таквих сеоских водовода су углавном некаквом или никаквом контролом.

Изградњом мини фабрика за пречишћавање воде проблем би могао да се реши у Војводини, али је потребно улагање око 700 милиона евра, колико стаје тај пројекат по речима српских стручњака, што и није превелика сума кад се има у виду ненормална и непотребна градња путева, којим је опседнут садашњи режим, јер ту има много профита. А у стварању погона за пречишћавање и добијање здраве чисте пијаће воде, која живот значи – профита нема!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Војводина предњачи и када је микробиолошка неисправност у питању, па је тако 54,5 одсто микробиолошки неисправних водовода у покрајини. Проценти микробиолошке неисправности су знатно нижи и не прелазе 12,4 одсто, колико је у Вршцу. Микробиолошка неисправност воде утврђена је и у Бачкој Тополи, Сомбору, Бечеју, Беочину и Врбасу.

У води има и отрова арсена

– Војводина је апсолутни рекордер када су у питању водоводи с удруженом неисправношћу. Чак 84 одсто од укупног броја таквих водовода налази се у покрајини. Зрењанин, који већ деценијама има проблем са пијаћом водом, и даље бележи висок проценат физичко-хемијске неисправности (96 одсто), а присутна је и микробиолошка неисправност од 18,9 одсто. У Новом Kнежевцу и у Суботици утврђено је и присуство арсена у водоводу – кажу из „Батута“.

У Бечеју неки људи ипак користе воду са јавне чесме, иако је неисправна, због недостатка новца

Зрењанинци још немају исправну воду али је зато власништво у приватној фабрици воде у овом граду промењено у корист земунског привредног друштва САР д.о.о. иза којег стоји израелац Меир Авитал. Најпре је средином јула фирма Групо Зилио д.о.о. Београд, односно фирма Ненада Обрадовића „Синетрех“ која ја власник погона у Зрењанину променила назив у Фабрика воде д.о.о. Београд, да би 11. Августа 65 одсто власништва у Фабрици воде д.о.о. преузело земунско привредно друштво САР д.о.о. Ова фабрика у више наврата испоручивала је воду грађанима, али је њен рад често прекидан због кварова и дорађивања погона. Због проблема са притиском, воду жуту и неисправну опет испоручује градски ЈKП Водовод.

На крају можемо да констатујемо да уместо да се влада Србије бави овим проблемом као приоритетом, да инвестира новац, заједно са локалним самоуправама, улажу се велики новци из буџета у  ЛГБТ акције !? 

А шта пију грађани Србије – кога је брига?

…………………

Извор: www.blic.rs/vesti/drustvo/posle-tusiranja-kao-da-ste-se-namazali-masnom-kremom-izvestaj-batuta-pokazao-da-u/7nb71w0

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!