Србија и србске земље

У СРЕД КОРОНЕ: Пакистанци пристижу у Лозницу, упадају у зграде и пију воду из реке!

Групе миграната поново су кренуле да пристижу и окупљају се у Лозници и Бањи Ковиљачи. Ноћи проводе у напуштеним зградама, у које су упали иако немају право да ту буду, а мештане брине колико воде рачуна о хигијени у тренутку када је то најважније.

Тридесетак миграната углавном из Пакистана, на ватри спремају ручак. Оронула зграда железничке станице њихов је дом. Уводе нас унутра да покажу где спавају.

Када устану, на оближњој реци покушавају одржавају хигијену, а понекад ту воду користе за пиће. Комад хлеба и со најчешћа су им храна. Воде углавном не претекне за руке, али је важније да стомак буде пун. Међутим, и за то многи немају новца.

Плато испред аутобуске станице у Лозници једно је од зборних места. Ту са првим лепим данима дневно буде и до педесетак миграната. Углавном су мушкарци, без жена и деце. Преко дана, причају мештани, леже на трави, а увече се увуку у подрумске просторије и гараже и тако проведу ноћ.

– То буду групе и по тридесетак миграната. Углавном траже карте до Малог Зворника или места уз Дрину у том правцу како би се пребацили на другу страну. Ако не успеју да пређу у Босну, враћају се у Београд. Поново креће она ситуација коју смо имали летос, долазе све више, не знам да ли ће сада због ванредног стања бити предузете строже мере – прича Миладин Терзић, шеф Аутобуске станице Лозница.

Друга станица је Бања Ковиљача и ту их је свакодневно на десетине. У оближњој продавници купују храну, а на локалној чесми напуне флаше водом. Осим торби, свако од њих испод мишке носи ћебе или јорган јер је неизвестан дан ових невољника.

– Јуче сам избројао да је из аутобуса изашло њих тридесетак, само што се труде да будуи невидљиви. Они долазе овде да купе храну, пију воду и онда се помере у неки ћошак и тамо се сунчају. Тамо леже уморни јер не спавају целу ноћ – прича таксиста из Бање Ковиљаче који их овде виђа сваки дан – закључује Терзић.

Према незваничним информацијама, у Лозници и Бањи Ковиљачи појави се и до 200 миграната дневно. Они су под наџором су полиције па су инциденти ретки. Међутим, у напуштеним погонима „Вискозе“ ложили су ватру па су интервенисали ватрогасци. Мештани Бање Ковиљаче кажу да не памте када их је било оволико, а брину се јер се кретање ограничава због корона вируса.

Дуг временски период мигранти су се на другу обалу пребацивали криминалним путем уз помоћ кријумчара, сами куповали чамце и крали их од наших грађана.

Иначе, Војска Србије је преузела контролу над прихватним и центрима за азил како би полиција своје ресурсе могла да посвети контроли мера Владе Републике Србије о забрани и ограничењу кретања.

Извор: vestidana.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!