Мишљења

У Крипти Храма Светог Саве промоција највећег јеретика

Архијеретик папа и јеретик Вартоломеј

Интернет презентација „Храм Светог Саве“ је донела текст о промоцији књиге „Оци отаца“:

„У Крипти Храма Светог Саве, ових дана, одржана је промоција књиге „Оци отаца“ Нађе Андрејевић Келерис. У књизи су њени разговори са скоро свим православним патријарсима света, које предводи Његова свесветост васељенски патријарх господин Вартоломеј.

Промоцију је отворио Драгиша Симић здравицом “ Здрав Србине, мој поносу“, након чега је ауторка истакла да је захваљујући благослову патријарха Павла успела да интервјуише Негову свесветост васељенског патријарха Вартоломеја, који јој је отворио „двери“ православног света.

Присећајући се рада на књизи истакла је да се ближила две хиљадита годишњица од Христовог рођења и патријархов одлазак у Јерусалим

– Сматрала сам да је крај једног миленијума време за свођење рачуна и тренутак да добијемо одговор на питање шта је две хиљаде година хришћанства донело човечанству. Прави одговор на то питање очекивала сам од првог међу једнакима, а то је васељенски патријарх Вартоломеј.

Одговор на питање патријарху Вартоломеју  – Шта је хришћанство донело човечанству, прочитао је глумац Бранислав Лечић …

У којој мери се разликује изворно хришћанство од данашњег, на Истоку и на Западу?

– Хришћанство данас потврђује аутентичност поруке хришћанске проповеди првих векова, јер је заиста формирало чврсту заједницу хришћанских народа који, и поред својих унутрашњих криза, остају основна полуга у духовним и друштвеним трагањима света, истакао је васељенски патријарх Вартоломеј.

Протојереј др Велибор Џомић је истакао да се данас тешко и у другим, по броју већим православним народима могу наћи новинари и јавни делатници који су имали ту част и благослов да воде разговоре са патријарсима света на крају двадесетог и почетком двадесет првог века, као што је ту част и благослов имала Нађа Андрејевић Келерис.

Промоцији су поред многобројних грађана, присуствовали свештеници, лекари, професори… а међу њима и др Бранимир Несторовић.

Међу новинарима и публицистима Нађа Андрејевић важи за једног од најбољих познавалаца Српске Православне цркве, њене прошлости и садашњости. Оци отаца, збирка поменутих разговора са духовним предводницима православног народа, прворазредни новинарски и издавачки подухват“.

Николас Сотиропулос: Вартоломеј је највећи јеретик свих времена

katanixi.gr.

Константиопољски патријарх Вартоломеј, кога је истакнути грчки теолог, блажене успомене Николас Сотиропулос, назвао „највећим јеретиком свих времена“, наставља своју екуменистичку делатност као још један папа…

Честитајући Вартоломеју тридесету годишњицу избора, мегајересиарх папа Фрања у својој видео поруци истиче њихово заједничко пастирско служење, као и њихово братско дружење. Папа изражава „искрену захвалност Патријарху“ и високо цени његов став у вези са пандемијом.

Најтужније је што су активности папе и патријарха Вартоломеја потпуно идентичне, а ово константинопољског патријарха уздиже у ранг „источног папе“. Оба ова „папе“, безбожници и противници Православља, клеветници исповедника и мученика Цркве, врше своју делатност на корист свејереси екуменизма.

Блажене успомене Николај Сотиропулос је у свом интервјуу приметио:

„Рећи ћу вам једну ствар и немојте то сматрати претеривањем. Веома пажљиво одмеравам своје речи, иначе бих одавно био осуђен и био бих у затвору. Тако. Од свих нам познатих јеретика од црквене историје до данас, до 21. века, није било већег јеретика од Вартоломеја.

Зато што он:

1. Признаје јеретичке заједнице и назива их „црквама“, док Свето Писмо каже да је Христос основао Једну Цркву која садржи истину. И није ли то оно што ми исповедамо у Символу вере? „Верујем у Једну, Свету, Сабору и Апостолску Цркву“.

2. Признаје крштење инославних, јеретика, док апостол Павле говори о „једном крштењу“. Шта каже Символ вере? — Исповедам једно крштење. А наш патријарх сматра валидним крштење јеретика.

3. Омаловажава Оце Цркве – велике, свете, чудотворце, чије свете мошти одишу миомирисом. И шта им замера? Чињеница да Оци наводно „нису имали љубави“; да су били нетрпељиви, фундаменталисти, због чега су пропали и „више нису релевантни“. Он каже да их сада замењују модерни оци који су „пуни љубави“ – љубећи јеретике и мрзећи православне, који желе да „исправе ситуацију“ и створе „идеално хришћанско друштво“! Дакле, он иступа против Отаца Цркве. Ово је метапатристичка и анти-светоотачко богословље.

4. Он иде тако далеко, као ни један други јеретик у историји.

5. Признаје и друге религије, које су творевине демона, како каже Свето Писмо: „Јер су сви богови језик демона“ (Пс. 95, 5). И признајући друге религије, он тврди да су „достојне уважавања“ (или, како је сам рекао, „достојне поштовања“) и да су „путеви ка спасењу“. Док Свето Писмо каже да су само Христос и вера Христова једини пут ка спасењу. Такође тврди да сви народи и све религије обожавају истог Бога, али на различите начине.

Аутор: Предраг Вучинић, Мелбурн

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!