Србија и србске земље

У БиХ за безбедност и одбрану брине Бошњак коме су на поклон доношене одсечене српске главе

БИО ЈЕ НАЧЕЛНИК МУСЛИМАНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ У ТЕШЊУ, ПОТОМ И ПОТПРЕДСЕДНИК СДА

“РАТНОМ начелнику муслиманске полиције у Тешњу Шемсудину Мехмедовићу, бившем потпредседнику СДА и бившем председнику Клуба посланика СДА, а данас посланику те странке у Представничком дому Парламента БиХ и потпредседнику Заједничке комисије за безбедност и одбрану, у септембру 1992. године муџахедини су на поклон у станицу полиције донели четири одсечене главе српских војника заробљених у борбама око коте Црни врх између општина Теслић и Тешањ.

„У шокантном исказу заштићеног сведока, чији је транскрипт процурио у јавност, тврди се да је Мехмедовић муџахедину који му је донео одсечене српске главе заузврат поклонио никловани пиштољ и обећао да ће га похвалити код Абдел Кадера Мохтарија званог Абу Мали, вође злогласног одреда Ел муџахедин, с којим је начелник тешањске полиције током рата блиско сарађивао”, наводи Џевад Галијашевић.

Позивајући се на исти тајни документ једног од заштићених сведока у процесима који су вођени у Хашком трибуналу, Мехмедовић се тешко оптужује и за ратне злочине, који укључују убиства, мучења и малтретирања заробљених српских цивила из Тешња и околине.

Сви су били заточени у кругу полицијске станице у том граду.

Ево њега са Алијиним сином

“Према исказу сведока, одсечене српске главе из базе у селу Јабланица донео је муџахедин по имену Зеид (Зеид је муџахединско име конвертита Жељка Дукменића), који се, у пратњи полицајаца Енвера и Амира Беше, те Бесима Сејдића, довезао пред полицијску станицу у Тешњу у теренском возилу. Зеид је узео пртену врећу и унео је у зграду полиције, бацивши је на сто дежурног полицајца Хакије Хаџана, који је исхитрено упитао: ‘Шта сте то донели, браћо?’ Зеид је на то одговорио: ‘Што је начелник тражио, ми смо урадили. Донели смо, брате, четири влашке главе њему на поклон’, испричао је сведок наглашавајући да је након тога у станици полиције настало опште грљење и љубљење муџахедина и полицајаца.

Овај сведок даље је навео да је Мехмедовић дошао у станицу на позив дежурног полицајца, који је путем мотороле користио шифру “Хум 101”.

“… Дежурни полицајац радосно му је саопштио да су браћа из Јабланице донела хедију (поклон) и да он тражи муштулук. Недуго затим дошао је Шемсо (Мехмедовић) у друштву Емира Ахметовића. Тада је Зеид узео врећу и истресао главе у ходник. Главе су биле крваве, са стравичним изразом лица. На месту на ком су одсечене видело се да су нечим тупим одваљене, а по темену су се виделе рупе, највероватније од удараца тупим предметом. На једној глави није било ушију и носа, а на једној није било ока”, навео је сведок у свом исказу .

Према даљим наводима сведока, Мехмедовић је пљунуо у правцу одсечених глава и рекао да је штета што су одсечене само четири: “Да сте, богдо, одсекли и хиљаду других”, рекао је Мехмедовић и, наредио полицајцима Емиру Ахметовићу, Смаилу Смаилбеговићу и Хакији Хаџану да покупе одсечене главе и закопају их испод зграде болнице у Тешњу. Мехмедовић је, потом, муџахедина Зеида наградио никлованим револвером, који је донео из канцеларије.

“… Ово је пронађено код једног Србина одавде. Њему више сигурно никада неће требати, а ево теби. Јесте да ћеш њиме моћи само шест Влаха убити”, рекао је Мехмедовић, и додао да ће Зеида и лично похвалити главном емиру одреда када дође у Јабланицу.”

Истрага “у фиоци”

Галијашевић каже да је МУП Републике Српске 2005. године против Шемсудина Мехмедовића поднео извештај о почињеном кривичном делу ратног злочина против човечности и против цивилног становништва на подручју општине Тешањ.

“Кривична пријава примљена је исте године у Окружном тужилаштву у Добоју, где су по овој пријави обављене одређене истражне радње али, по налогу Суда БиХ случај је 2006. године пребачен у Тужилаштво БиХ. Не постоје никакве повратне информације о даљем току истраге”, истиче Галијашевић.

Убиство старца

У пријави МУП РС описано је и убиство старца из околине Тешња чији је једини грех био тај што је – пекао ракију.

“Мехмедовић је специјалцима наредио да туку старца, који се презивао Аврак. У једном моменту старац је од удараца пао низ степенице. Кад је утврђено да је мртав, Мехмедовић је наредио да га пребаце у болницу, где је установљено да је подлегао повредама од пада са степеница, пошто се наводно сам саплео”, део је изјаве заштићеног сведока.

Суспендовани полицајци

Галијашевић наводи да су због истраге о злочинима муџахедина и њиховим везама са структурама СДА и врхом ратног Председништва БиХ, из СИПА суспендовани виши инспектори Марио Капетановић и Џенана Омерхоџић.

“Њихова једина кривица је била што су водећи операцију кодног имена ‘Озрен’ утврдили одговорност, па ухапсили Шемсудина Мехмедовића, због првих ритуалних клања у БиХ, код Тешња, 21. септембра 1992. године. Та прва ритуална одсецања глава четворици невиних Срба и злочини исламских милитаната почињени на подручју општине Тешањ, одсликавају у потпуности, фанатичну верску изопаченост и поступање џихадиста у рату и за њих је осумњичен, по командној и личној одговорности Шемсудин Мехмедовић, каже Галијашевић и додаје да су оба инспектора на једвите јаде на крају враћена на посао.

“После 18 месеци суспензије, виши инспектор Марио Капетановић се вратио у агенцију СИПА, док је Џенана Омерхоџић, после три године, по пресуди Уставног суда БиХ, враћена на дужност Вишег инспектора у агенцији СИПА.”

Извор: https://www.vesti-online.com/mudzahedini-u-bosni-i-hercegovini-5-odsecen…

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!