Русија и руске земље

„Турски нож је све дубље у леђима Русије“ – Ердоган позвао Украјину у НАТО

Заједничка декларација после разговора турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и украјинског председника Владимира Зеленског, а према којој је турски лидер подржао идеју придруживања Украјине НАТО-у, изазвала је негодовање међу корисницима Интернета. Грађани су свој став изразили 11. априла на друштвеној мрежи Фејсбук.

„Ердоган покушава да седи не на две, већ на три столице! Акробата, једном речју! „ – поделио је своје мишљење Генадиј Б.

Многи корисници друштвених мрежа не сумњају да ће Украјина ипак завршити у НАТО-у. Људи верују да све иде ка томе, али ипак се може испоставити да ће сам процес приступања Алијанси бити знатно одложен.

„Наравно, Украјину ће примити, али само као хигијеничара у  НАТО. Ипак, шанса за улазак може трајати све до 3001. године “, каже Сергеј М.

Неки коментатори су уверени да се мишљење Турске очигледно разликује од општеевропског. Грађани су истакли да су односи Анкаре са Паризом, на пример, далеко од пријатељских, стога Ердоганове речи не одражавају опште мишљење о могућности уласка Украјине у НАТО у Европи.

„Француска се залаже за чврст став према Турској. Неки политичари доводе у питање властито чланство Турске у НАТО-у “, рекао је Владимир Т.

ТУРЦИ – патолошки издајници

Неки грађани су закључили да се Турска поново нашла на другој страни барикаде од Русије. Овога пута, „издаја“ Анкаре дотакла се питања придруживања Украјине НАТО-у.

„Опет је иза Ердоганових леђа излетео јатаган и чини се да ће се овај пут ударити не у леђа Русије, већ негде испод леђа. На леђима од ових удараца више нема места за живот. Па, колико пута је Кремљу речено, момци, у политици треба да размишљате својом главом, а не вишеструким потезима – кажу, ми смо заувек браћа са Турцима “, пише Наталија П.

Бројни коментатори подсетили су турског лидера да му је Русија пружила руку помоћи када су Ердоганови политички противници одлучили да изврше државни удар.

Ердоган, пропали султан, игра „грациозно“. Заборавио је како га је Русија извукла из гузице током пуча “, написао је Дмитриј К.

Било је и оних који су позвали руско руководство да престане гајити наде у добре односе са турским суседом и да коначно схвати да Анкара представља озбиљну претњу за Руску Федерацију.

„Руске власти морају хитно да прекину било какве односе са Турцима. Они су патолошки издајници. Не цене пријатељство Русије, понашају се као варвари. Што више покушавамо да изградимо односе са њима, то нам више забијају нож у леђа! „ – написао је Игор К.

Подсетимо, 10. априла 2021. представљена је заједничка декларација након разговора турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и украјинског председника Владимира Зеленског, према којој је турски лидер подржао идеју придруживања Украјине НАТО-у.

Аутор: Светлана Рибина

Превео с руског Цветин Глоговчанин (https://regnum.ru/news/polit/3239650.html)

Извор: Наука и култура

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!