Историја

Трубом збунио Турке и донео победу србској војсци

Ахмед Адемовић

ХЕРОЈ И ГОСПОДИН

Година 1912-та, Први балкански рат и Кумановска битка. Један човек, господин са трубом који је променио ток битке и битно утицао на слободу коју сад имамо. Носилац Карађорђеве звезде са мачевима. Ово је прича о истинском хероју Србије, господину Ахмеду Адемовићу, српском трубачу ромске националности из Лесковца који је својом трубом ушао на светске војне школе.

Шта се десило?

Господин Ахмед Адемовић је служио као трубач у српској војсци. Током Балканских ратова, трубачи би специфичним трубним знацима слали сигнале војсци који би означавали јуриш или повлачење. Кумановска битка је трајала данима, тек дан пре него што ће урадити оно по чему ће постати бесмртан, десило се да је један бок турске војске трубним сигналом означио повлачење. Пошто је био апсолутни слухиста, он је запамтио све мелодије и сигнале које је успео да чује које је тад турска војска одсвирала. Током битке 24. октобра 1912 године, у тренутку када се она, како ће се испоставити, ломила. Била је густа магла тог кључног дана. Српске трупе су трпеле велике губитке, ништа се није видело. Људи су падали као покошени.

Ахмед је успео је да неопажено пређе на другу страну тако што је преко своје униформе обукао фес и кафтан мртвог турског војника. Из позадине турске војске одсвирао је знак освајачке војске за повлачење. Међу турским војницима је настао хаос и комешање. Збуњена турска војска која је у том тренутку била у силовитом налету, почела је да се повлачи, а Ахмед се у међувремену вратио у редове своје војске и онда засвирао знак за јуриш српској војсци која је полетела на збуњену турску војску и потукла је. Српска војска је нанела Турцима пораз и отворила пут за надирање долином Вардара.

Управо за овај подвиг, господин Ахмед је одликован Карађорђевом звездом са мачевима. А његов подвиг који је био толико прост и једноставан завршио је у уџбеницима на француским и руским војним академијама као позитиван пример лукавства обичног војника. Ахмед Адемовић се поносио својим подвигом и Карађорђевом звездом толико да одликовање није скидао до краја живота ни једног дана. Мештани Лесковца памтили су и поштовали његово херојство. У свакој прилици и обележавању годишњица, славама, господин Ахмед је добијао почасна места и сви су му указивали велику пажњу.

У Београду и дан данас постоји улица Ахмеда Адемовића на општини Звездара.

Замолићу вас да поделите овај текст даље како би пробудили сећање на истинског хероја Србије којем добрим делом дугујемо ако ништа друго истинску захвалност.

Извор: https://www.facebook.com/m.burazor/photos/a.322509734501335/2558078680944418/?type=3&theater