Црква

Тројица монаха протерани из манастира Дечани због одбијања вакцине

Дугогодишњи православни монаси протерани из манастира због одбијања вакцине

Игуман екумениста Сава Јањић

Двојица монаха одлазе у простор Рашке шуме, а трећи прелази у другу епархију. . . Тројица монаха који су се деценијама подвизавали у манастиру Дечани Српске Православне Цркве на Косову и Метохији недавно су протерани због неспремности да добију вакцину против КОВИД-а. Јеромонах Серапион, монах Никанор и монах Лука били су чланови манастирског братства преко 20 година све док нису дошли у сукоб са игуманом о. Савом, који снажно подржава вакцине и строге мере изолације.

Извор близак монасима прича да иако званично нису били обавезни да се вакцинишу, о. Сава је све више вршио притиск на њих, и све више покушавао да их одвоји од остале браће, и физички и у црквеном, и друштвеном смислу, говорећи некој братији да не контактирају са њима. Отац Сава је чак закључавао монахе у радионици због њихових послушања. „Један је био последњи иконописац, па му је забранио да ради иконе и закључао га у радионицу, а други је био последњи дрворезбар и исто тако о. Сава га је закључао у радионицу.” У манастиру су примењиване и строге блокаде током последње две године, чак и када то нису захтевали локални органи власти, као и друге мере као што је захтевање ПЦР тестова за сваког монаха који се враћа у манастир након што је био одсутан из манастира дан или више и ускраћујући браћи медицинску негу која није везана за КОВИД.

Ове оштре мере су, изгледа, спроведене са благословом Његовог Преосвештенства садашњег Епископа Рашко-Призренског Теодосија. Напетост између игумана и тројице монаха некако је достигла врхунац последњих дана, када је дошло до неке врсте спора око нових ограничења, након чега је о. Сава рекао монасима да морају да оду. Игуман је измишљао друге изговоре зашто су морали да оду, али прави узрок је њихово стално присуство као невакцинисаних монаха у његовом иначе потпуно вакцинисаном братству, каже извор. Расправа је постала толико жестока да је један од монаха очигледно ударио игумана у лице. Двојица монаха одлазе у Рашку шуму, а трећи прелази у другу епархију.

Подсећамо да је 2010 године из те епархије протеран, а након тога и „расчињен“ почивши епископ Артемије лажно га оптуживши због злоупотребе црквеног новца а у суштини иза тога су сакрили његову дугогодишњу борбу против екуменизма, борбу за чистоту исповедања православне вере и борбу за очување вековне србске земље Косова и Метохије. За владиком Артемијем из те епархије тада је пошло преко стотину монаха и монахиња. Нови епископ Теодосије својим руковођењем дату му епархију суновраћује погубном јересју екуменизма, а од скоро и короноверства подржаном из врхушке световне и духовне власти.

Извор: Православље живот вечни

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!