Мишљења

Трговци испред и у храму

Фото: Срна

Живим близу храма Светог Саве и на Бадње вече сам са пријатељима који су странци (а тренутно туристички у Београду) кренуо да запалим бадњак испред Храма и покажем им наше традиционалне обичаје и поштовање према православљу које гајимо у срцима својим.

Долазили смо из правца болница и цео пут до храма (пар стотина метара) је био снажно осветљен и много народа је пролазило (као један прокоментариса: „Ко у Кнез Михајловој“). Са обе стране стазе (пута) биле су начичкане привремено подигнуте тезге. Прва са леве стране је продавала сувенире и кошаркашке и фудбалске фалш дресове на натписима наших играча. Роми су на својим штадновима ваљали богоугодном народу  светлеће играчке и разне дрангулије, а већи број Ромкиња је на све стране гласно викало: „Бадњак изволите, бадњак изволите!“. Онда наилазе „угоститељске“ тезге: гирице, врућа ракија, кувано вино, шећерлеме … Са десне стране нам се појављује  сигурно „хит вашара“, а то је врхунско издање најгорег могућег кича, сликање деце са колевком Спаситеља, сламом и нацртаним овчицама, све по угледу на кока колиног Деда Мраза и сликање у шопинг центрима.  Највећа гужва  је пред сам улазак у Храм где су начичкане привремене тезге са опанцима, ћилимима, иконама, медом, ајваром … (чварци су изостали због поста) .

А када тешком муком прођете кроз импровизовану пијацу, прекрстите се и уђете у Храм посвећен првом српском архиепископу и највећем српском просветитељу Светом Сави са леве и десне стране у злату и сребру у сјају доминирају  две велике храмовске продавнице уз огромни избор од Свете цркве лиценцираних икона, сувенира, бројаница, календара, женских ташни са мотивима Храма…

Гледам све ово са драгим гостима и помислим да ли овоме свему вечерас ипак нешто недостаје?

Да, недостаје да Месија дође на магарцу и да бичем растера трговце (без дискриминације и беле и оне мало гаравије), али ми се све чини да би овде велика већина истих поново њега на крст разапела да им не ремети бизнис, а како то генијално објасни Фјодор у „Великом инквизитору“.

Аутор: Предраг Вучинић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!