Porodica i škola

„Tiktok” izazov kao poziv na samoubistvo

Iako je prvenstveno namenjena za kreiranje i deljenje kratkih video-formi, ova aplikacija za mobilne telefone sve češće se koristi za postavljanje bizarnih izazova koji vode u smrt (Foto Piksabej)

Devetogodišnji Đ. S., koji je proteklog utorka uveče pronađen obešen u sobi porodične kuće u beogradskom naselju Rakovica, prema nezvaničnim informacijama, nastradao je kada je pokušao da snimi odgovor na izazov koji mu je postavljen preko popularne društvene mreže „Tiktok”. Dečaka su, kako se nezvanično navodi, obešenog o krevet pronašli policajci i vatrogasci.

Policiju su pozvali roditelji dečaka jer im sin nije odgovarao na povike, a oni nisu mogli da uđu u kuću jer se dete zaključalo.

U ovoj opasnoj igri od koje je, po svemu sudeći, mališan stradao deca se pozivaju da kaišem, maramom ili trakom stežu vrat, dok ne padnu u nesvest. Samo dan pre ove tragedije u Beogradu isti izazov na „Tiktoku” bio je koban i za godinu dana stariju Antonelu Sikomero u Italiji. Devojčicu je mrtvu pronašla njena četvorogodišnja sestra na podu kupatila porodične kuće u Palermu. Nakon ovog smrtnog slučaja italijanske vlasti naložile su video-aplikaciji „Tiktok” da blokira sve korisnike te zemlje čija starost ne može da se verifikuje.

Posle ove tragedije, sasvim je izvesno da jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu, ali i u našoj zemlji, postaje sve opasnija za one koji je koriste. Iako je prvenstveno namenjena za kreiranje i deljenje kratkih video-formi, sve češće se koristi za postavljanje izazova među korisnicima koji su najblaže rečeno – bizarni: od lizanja šolje u toaletu kao dokaza da ne možete da obolite od virusa korona do stavljanja hemijskih sredstva na oči kako bi se promenila njihova boja.

Prema rečima Timee Kukle iz Fondacije „Tijana Jurić” iz koje su i ranije upozoravali na morbidne izazove, nekoliko svetskih portala ukazalo je na štetnost ove aplikacije tek nakon što su se dogodile brojne nesreće, uključujući i onu u kojoj je dete palo u komu usled povrede glave.

– Do tada niko nije vodio računa šta deca, tinejdžeri i mladi rade i gledaju na „Tiktoku”. U Americi se jedan od izazova koji kruže ovom aplikacijom toliko otrgao kontroli da je policija u saopštenju za javnost najavila da će dalje praktikovanje tog izazova rezultirati kaznom, pa čak i hapšenjem. Važno je da podignemo svest kod dece i drugih korisnika aplikacije o njenoj štetnosti – navodi naša sagovornica.

Zato, kako kaže, deci savetuje da budu oprezna i podese aplikaciju tako da mogu da ih kontaktiraju samo prijatelji. Takođe, predlaže da na listu prijatelja dodaju samo ljude koje poznaju i da ne otvaraju i ne odgovaraju na poruke koje im šalju nepoznate osobe.

– Takođe je bitno da dete prijavi svaki vid sumnjive komunikacije ili sadržaj koji ga uznemirava nekom odraslom kome veruje – naglašava Kukla.

Naša sagovornica ukazuje i da mališani koja koriste „Tiktok” uglavnom neadekvatno nameštaju osnovna podešavanja aplikacije, zbog čega predatori, na veoma jednostavan način, mogu da dođu do njihovih ličnih podataka.

– Kao problem, kod korišćenja ove aplikacije navela bih i prikupljanje i prodaju ličnih podataka. „Tiktok” je u februaru 2019. godine u Americi morao da plati kaznu od pet miliona dolara zbog prikupljanja ličnih podataka dece mlađe od 13 godina. Takođe, dokazano je da ova aplikacija svojim algoritmom favorizuje belce, bogate i konvencionalno privlačne osobe tako što njihove snimke prikazuje većem broju korisnika. Ukoliko je kreator „Tiktok” sadržaja lošijeg finansijskog statusa, gojazan, ima invaliditet ili je pripadnik gej populacije, njihov sadržaj se prikazuje manjem broju ljudi ili se potpuno blokira – objašnjava za „Politiku” Kukla.

U „korona virus izazovu” korisnici aplikacije se pozivaju da poližu dasku toaleta na javnom mestu. Izazov je započela Ava Luiz tako što je postavila snimak na kojem liže toalet u avionu. Ovim snimkom je, kako kaže, htela da dokaže da je virus korona „tu da ubije matorce i dosadnjakoviće”, a ne mlade ljude poput nje.

Možda jedan od najopasnijih izazova koji ova aplikacija ohrabruje je takozvani petoparac. Deca izazivaju svoje drugare da stave metalni dinar između punjača i utičnice kako bi utičnica krenula da varniči. „Tiktok” je prepun videa dece koja su na ovaj način zapalila vatru. U Americi je postao toliko popularan da su ga mališani praktikovala i u školi. Situacija je postala ozbiljna kada su snimci došli do policije koja je izašla u javnost i apelovala na roditelje da utiču na svoju decu i spreče ih da pale školsku imovinu.

„Razbijač lobanje” je još jedan opasan izazov koji podrazumeva podmetanje nogu osobi koja skače, sa ciljem da se ona spotakne i padne na glavu. Ovaj eksperiment rezultirao je brojnim potresima mozga, lomljenjem ruku i nogu, a jedan dečak je pao u komu.

Na „Tiktoku” je osvanuo video koji detaljno objašnjava postupak kako uvećati usne bez hirurškog zahvata. Sve što je potrebno, kako se u videu navodi, jeste da superlepkom zalepite gornju usnu za kožu ispod nosa i tako dobijete veću gornju usnu, koja je trenutno poželjna i simbol lepote.

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/471881/Tiktok-izazov-kao-poziv-na-samoubistvo

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!