Породица и школа

„Тикток” изазов као позив на самоубиство

Иако је првенствено намењена за креирање и дељење кратких видео-форми, ова апликација за мобилне телефоне све чешће се користи за постављање бизарних изазова који воде у смрт (Фото Пиксабеј)

Деветогодишњи Ђ. С., који је протеклог уторка увече пронађен обешен у соби породичне куће у београдском насељу Раковица, према незваничним информацијама, настрадао је када је покушао да сними одговор на изазов који му је постављен преко популарне друштвене мреже „Тикток”. Дечака су, како се незванично наводи, обешеног о кревет пронашли полицајци и ватрогасци.

Полицију су позвали родитељи дечака јер им син није одговарао на повике, а они нису могли да уђу у кућу јер се дете закључало.

У овој опасној игри од које је, по свему судећи, малишан страдао деца се позивају да каишем, марамом или траком стежу врат, док не падну у несвест. Само дан пре ове трагедије у Београду исти изазов на „Тиктоку” био је кобан и за годину дана старију Антонелу Сикомеро у Италији. Девојчицу је мртву пронашла њена четворогодишња сестра на поду купатила породичне куће у Палерму. Након овог смртног случаја италијанске власти наложиле су видео-апликацији „Тикток” да блокира све кориснике те земље чија старост не може да се верификује.

После ове трагедије, сасвим је извесно да једна од најпопуларнијих апликација на свету, али и у нашој земљи, постаје све опаснија за оне који је користе. Иако је првенствено намењена за креирање и дељење кратких видео-форми, све чешће се користи за постављање изазова међу корисницима који су најблаже речено – бизарни: од лизања шоље у тоалету као доказа да не можете да оболите од вируса корона до стављања хемијских средства на очи како би се променила њихова боја.

Према речима Тимее Кукле из Фондације „Тијана Јурић” из које су и раније упозоравали на морбидне изазове, неколико светских портала указало је на штетност ове апликације тек након што су се догодиле бројне несреће, укључујући и ону у којој је дете пало у кому услед повреде главе.

– До тада нико није водио рачуна шта деца, тинејџери и млади раде и гледају на „Тиктоку”. У Америци се један од изазова који круже овом апликацијом толико отргао контроли да је полиција у саопштењу за јавност најавила да ће даље практиковање тог изазова резултирати казном, па чак и хапшењем. Важно је да подигнемо свест код деце и других корисника апликације о њеној штетности – наводи наша саговорница.

Зато, како каже, деци саветује да буду опрезна и подесе апликацију тако да могу да их контактирају само пријатељи. Такође, предлаже да на листу пријатеља додају само људе које познају и да не отварају и не одговарају на поруке које им шаљу непознате особе.

– Такође је битно да дете пријави сваки вид сумњиве комуникације или садржај који га узнемирава неком одраслом коме верује – наглашава Кукла.

Наша саговорница указује и да малишани која користе „Тикток” углавном неадекватно намештају основна подешавања апликације, због чега предатори, на веома једноставан начин, могу да дођу до њихових личних података.

– Као проблем, код коришћења ове апликације навела бих и прикупљање и продају личних података. „Тикток” је у фебруару 2019. године у Америци морао да плати казну од пет милиона долара због прикупљања личних података деце млађе од 13 година. Такође, доказано је да ова апликација својим алгоритмом фаворизује белце, богате и конвенционално привлачне особе тако што њихове снимке приказује већем броју корисника. Уколико је креатор „Тикток” садржаја лошијег финансијског статуса, гојазан, има инвалидитет или је припадник геј популације, њихов садржај се приказује мањем броју људи или се потпуно блокира – објашњава за „Политику” Кукла.

У „корона вирус изазову” корисници апликације се позивају да полижу даску тоалета на јавном месту. Изазов је започела Ава Луиз тако што је поставила снимак на којем лиже тоалет у авиону. Овим снимком је, како каже, хтела да докаже да је вирус корона „ту да убије маторце и досадњаковиће”, а не младе људе попут ње.

Можда један од најопаснијих изазова који ова апликација охрабрује је такозвани петопарац. Деца изазивају своје другаре да ставе метални динар између пуњача и утичнице како би утичница кренула да варничи. „Тикток” је препун видеа деце која су на овај начин запалила ватру. У Америци је постао толико популаран да су га малишани практиковала и у школи. Ситуација је постала озбиљна када су снимци дошли до полиције која је изашла у јавност и апеловала на родитеље да утичу на своју децу и спрече их да пале школску имовину.

„Разбијач лобање” је још један опасан изазов који подразумева подметање ногу особи која скаче, са циљем да се она спотакне и падне на главу. Овај експеримент резултирао је бројним потресима мозга, ломљењем руку и ногу, а један дечак је пао у кому.

На „Тиктоку” је освануо видео који детаљно објашњава поступак како увећати усне без хируршког захвата. Све што је потребно, како се у видеу наводи, јесте да суперлепком залепите горњу усну за кожу испод носа и тако добијете већу горњу усну, која је тренутно пожељна и симбол лепоте.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/471881/Tiktok-izazov-kao-poziv-na-samoubistvo

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!