Uredništvo

Tehnokratski užas sutrašnjice

Foto- Stringer

               
Koliko si dobar građanin svojoj zemlji ? Kina će pokušati da odgovori na to pitanje za svakog od svojih 1.4 milijarde stanovnika sa brojevnim sistemom rejtinga koji će se zasnivati na finansijskom položaju, krivičnom i prekršajnom dosijeu i ponašanju na društvenim medijima na osnovu kojeg će država procenjivati koliko je svaki građanin vredan njenog poverenja . Kineska vlast  razvija sistem ocenjivanja stanovništva i nada se  da će svakoj odrasloj osobi u Kini dodeliti kreditni kod do 2020. godine.

Iako korišćenje finansijskih, internetskih i drugih podataka za procenu pojedinaca nije nova pojava, Kina će verovatno biti prva država koja će to učiniti javno i svesti pojedinca na nivo numeričkog indeksa. Cilj kineske vlasti je ambiciozan: to je očigledan pokušaj stvaranja novog čoveka jer se ovim programom podstiče određeno ponašanje kod ljudi. Vlast želi da njeni građani znaju da su praćeni i da će na njihov položaj u društvu uticati njihovo ponašanje. Do kraja 2018. godine preko 50 miliona Kineza nije moglo da kupi avionske ili vozne karte zbog niskog kreditnog koda. Slična ograničenja prava i sloboda se primenjuju i pri upisu dece u privatne škole , zapošljavanju u državnim službama , iznajmljivanju stanova, kupovini nekretnina ,podizanju kredita u banci … Svakodnevno ponašanje građana Kine se prati i ocenjuje putem stotina miliona kamera kao i internet tehnologija. U obzir se uzimaju takve aktivnosti kao što su prelaženje pešačkog prelaza na crveno , pušenje na mestima gde to nije dozvoljeno, kupovina previše video igrica ali i kritika vlasti i državnih službenika na internetu . Tehnologija je dostigla takav nivo da ako vas ,na primer, kamera za prepoznavanje crta lica snimi kako prelazite ulicu dok je upaljeno crveno svetlo ,  u roku od nekoliko minuta dobićete sms sa obaveštenjem da vam je sa bankovnog računa skinut iznos na ime kazne . Krajnja posledica je da će se u svakom trenutku znati gde se bilo ko nalazi i šta radi . Koliko će saznanje o tome da su sve vreme praćeni uticati na to da Kinezi sami sebe cenzurišu  u odnosima sa drugima – strancima na ulici , kolegama, prijateljima , supružnikom , decom – možemo samo da zamislimo .

Može li neki državni sistem biti više  orvelijanski  od ovoga ? Kina je mesto za testiranje ovog tehnokratskog užasa i bez sumnje isti ili slični sistemi su u pripremi za ostatak čovečanstva . Koliko će vremena proći dok takav sistem bude sproveden i u Srbiji ? Imajući u vidu angažovanje kineskih kompanija na uspostavljanju 5G mreže u našoj zemlji i kamera za prepoznavanje lica ljudi , ne izgleda nam daleko vreme u kome ćemo svi mi biti u takvoj vrsti zatvora . Trgnimo se dok još imamo vremena i načina da pružimo otpor – širimo istinu o opasnosti i pametno koristimo tehnologiju . Ako ne zbog nas onda naše dece radi .

Uredništvo