Уредништво

Технократски ужас сутрашњице

Фото- Stringer

               
Колико си добар грађанин својој земљи ? Кина ће покушати да одговори на то питање за сваког од својих 1.4 милијарде становника са бројевним системом рејтинга који ће се заснивати на финансијском положају, кривичном и прекршајном досијеу и понашању на друштвеним медијима на основу којег ће држава процењивати колико је сваки грађанин вредан њеног поверења . Кинеска власт  развија систем оцењивања становништва и нада се  да ће свакој одраслој особи у Кини доделити кредитни код до 2020. године.

Иако коришћење финансијских, интернетских и других података за процену појединаца није нова појава, Кина ће вероватно бити прва држава која ће то учинити јавно и свести појединца на ниво нумеричког индекса. Циљ кинеске власти је амбициозан: то је очигледан покушај стварања новог човека јер се овим програмом подстиче одређено понашање код људи. Власт жели да њени грађани знају да су праћени и да ће на њихов положај у друштву утицати њихово понашање. До краја 2018. године преко 50 милиона Кинеза није могло да купи авионске или возне карте због ниског кредитног кода. Слична ограничења права и слобода се примењују и при упису деце у приватне школе , запошљавању у државним службама , изнајмљивању станова, куповини некретнина ,подизању кредита у банци … Свакодневно понашање грађана Кине се прати и оцењује путем стотина милиона камера као и интернет технологија. У обзир се узимају такве активности као што су прелажење пешачког прелаза на црвено , пушење на местима где то није дозвољено, куповина превише видео игрица али и критика власти и државних службеника на интернету . Технологија је достигла такав ниво да ако вас ,на пример, камера за препознавање црта лица сними како прелазите улицу док је упаљено црвено светло ,  у року од неколико минута добићете смс са обавештењем да вам је са банковног рачуна скинут износ на име казне . Крајња последица је да ће се у сваком тренутку знати где се било ко налази и шта ради . Колико ће сазнање о томе да су све време праћени утицати на то да Кинези сами себе цензуришу  у односима са другима – странцима на улици , колегама, пријатељима , супружником , децом – можемо само да замислимо .

Може ли неки државни систем бити више  орвелијански  од овога ? Кина је место за тестирање овог технократског ужаса и без сумње исти или слични системи су у припреми за остатак човечанства . Колико ће времена проћи док такав систем буде спроведен и у Србији ? Имајући у виду ангажовање кинеских компанија на успостављању 5Г мреже у нашој земљи и камера за препознавање лица људи , не изгледа нам далеко време у коме ћемо сви ми бити у таквој врсти затвора . Тргнимо се док још имамо времена и начина да пружимо отпор – ширимо истину о опасности и паметно користимо технологију . Ако не због нас онда наше деце ради .

Уредништво