Чланци

ТАКО ЈЕ ГОВОРИО БРОЗ: Срби за 50 година неће знати ко су, за 100 неће постојати!

Док се Јосип Броз у бившим југосовенским републикама више и не помиње, међу Србима и даље се објављују оде о његовим заслугама. Броз је толико опчинио Србе да се они ни тридесетак година након његове смрти не могу ослободити његовог лика и дјела. А требало би, јер је Броз на више мјеста, посебно у приватним разговорима, отворено говорио да не воли Србе, а у складу са тиме говорио је и својим плановима за њих. Доста тога већ је остварено или се ближи остварењу, а у свијетлу данашњих догађаја око Космета посебно су јасне његове поруке о судбини Србије

Душан Биланџић, члан Политбироа ЦК, свједочи да су Броза 1974. године упозоравали да ће новим уставним уређењем Србија бити сведена на београдски пашалук.

– Па то и хоћу”- одбрусио је Броз, и додао: „Да буде што мања, Србија је добила двије аутономије: Војводину и Косово!..“. 

Исти аутор биљежи и ријечи Броза на седници Политбироа Комунистичке партије десет дана по заузимању Београда. Тада је Броз изјавио: „Ми се у Србији морамо понашати као у земљи коју смо окупирали”. 

Сљедећу Брозову изјаву забиљежио је син вајара Ивана Мештровића, Анте. Током једне посете САД-у почетком шездесетих година прошлога вијека Тито се сусрео са познатим вајаром Иваном Мештровићем и хрватском емиграцијом.

„Зашто се Ви не вратите у Југославију?“ пита Тито Ивана Мештровића.

„Бојим се Срба!“ одговара вајар.

„Немојте се бојати Срба! Ја сам их уништио тако да за педесет година неће знати ко су, а за сто година неће постојати!, одговарио је Тито испијајући ко зна који виски по реду. 

ИЗВОР: ИН4С