Свет

СЗО оптужена да без одобрења испитује вакцину за маларију на 720.000 деце

Пилот-програм експерименталне вакцине за маларију спроводи се без знања учесника у три афричке државе, наводи се у тексту реномираног медицинског часописа „Бритиш медикал џорнал“. Стручњаци наводе да је у питању озбиљно кршење међународних биоетичких стандарда, које потенцијално представља „катастрофу што се тиче поверења јавности у вакцине“.

Поменуто испитивање спроводи се у Малавију, Гани и Кенији и у њему треба да учествује 720.000 деце, која ће током двогодишњег периода примити експерименталну вакцину против маларије „Mosquirix“, наводи Питер Доши, један од уредника часописа.

Доши тврди да Светска здравствена организација, која предводи испитивање, не тражи пристанак учесника.

„Примаоци вакцине нису информисани да учествују у испитивању. Осим тога, није јасно ни колико су родитељи деце упућени о здравственим ризицима вакцинације“, истиче Доши чланку у Бритиш медикал џорналу.

Са друге стране, СЗО наводи да учесници пилот-програма примају експерименталну вакцину на основу рутинске вакцинацијске процедуре земље у којој се програм спроводи. Због тога је, како истичу, пристанак имплицитан.

Биоетичар Чарлс Виџир са Западног универзитета у Лондону у Канади објаснио је у чланку да је чињеница да није добијен информисани пристанак „озбиљно кршење међународних етичких стандарда“.

Здравствени ризици

„Mosquirix“ је прва лиценцирана вакцина за маларију на свету. Већ је прошла кроз рана клиничка испитивања и прелиминарни резултати били су претежно позитивни, али су неки здравствени ризици испливали.

На првом месту је да је стопа оболевања од менингитиса десет пута већа код особа које су примиле вакцине у односу на оне који нису.

Што се пилот-пројекта тиче, Светска здравствена организација насумично је одабрала делове територија на којима ће вакцина бити испитана. После две године, здравствена агенција ће оценити резултате и одлучити да ли да се вакцина пусти у масовнију употребу.

Иако је Европска медицинска агенција оценила „Mosquirix“ позитивно, пилот-програм се спроводи како би се проценили здравствени ризици који су се појавили током претходних клиничких испитивања, написао је Доши.

Извор: РТС, BMJ

Хвала на поверењу! Молим вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!