Црква

Свети Софроније Сахаров: Пророчанство о последњим временима

Свети Софроније Сахаров из Есекса

ПРОРОЧАНСТВО О ПОСЛЕДЊИМ ВРЕМЕНИМА: ПУТ СУЗА

Како можемо да се препородимо и оно што је „у људи високо“ сматрамо „гадошћу пред Богом“? Како да неко постане човек који више не робује гордости, ни таштини, нити гаји жељу да погази свога брата? – Кроз љубав Христову, љубав разапету у овоме свету.
А свет нас мрзи због тог пута, јер то није пут „кнеза овога света“ (уп. Јн. 14,30).

У наше доба, спасење је постало теже него икада раније. У прошлости, сведоци Божији, чудотворци – били су свакодневна појава. Како је Петар, прости рибар без образовања, наједном постао учитељ целоме свету? Господ му је подарио силу да својом молитвом и мртве подиже.

Постоје пророчанства Светих Отаца 4. века у којима они кажу да ће у последњим временима Бог сакрити од људи, од својих верних, њихово властито духовно стање. Више неће творити чуда, осећаће се напуштеним од Бога, у стању празнине. То је једини истински пут, као што пише Свети Силуан – пут суза. Најважнија борба је она против страсти гордости. У заблуди су сви они који желе да господаре људима: они не схватају власт Божију. Сам Бог не жели да господари над човеком. Он чека на човека да се сам определи за Бога у слободи своје љубави према Њему. Молим се да послушате речи Светог Силуана: „пут светих је пут суза љубави“.

Где има љубави, тамо има и суза. И где нема љубави, тамо нема ни суза.

Чак и за време највећих страдања и мучења (рецимо, за време рата), када смо били сведоци свих врста злостављања пораженог непријатеља, када је у целом свету садизам постајао свакодневна рутина – није било суза. Чак сам био чуо о таквом начину преживљавања: да би се поднела мучења која су спроводили победиоци, човек је морао да их мрзи целим својим бићем. Та мржња чинила је бол подношљивијим, и онда из тог затвореника нису могли ништа да извуку. Али Господ каже: „Љубите непријатеље своје“ (Мт. 5,44). Из те љубави рађа се плач за оне који греше, за мучитеље који нису познали пут спасења и истински живот по образу Божијем.

Превод са енглеског језика Наташа Колунџић (https://www.youtube.com/watch?v=sL0XJnt1jGQ)

Извор: https://www.eparhijazt.com/sr/news/predanje//4188.prorocanstvo-o-poslednjim-vremenima-put-suza.html

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!