Црква

Свети Козма Етолски- Каква треба да буде наша љубав?

Каква треба да буде наша љубав у сагласности са вољом Божијом? Навешћу вам речи нашег Господа, које су речене у Светом Јеванђељу: „Заповест нову вам дајем, да волите једни друге, као што сам Ја заволео вас“. Чујете ли браћо моја, шта говори Господ? „Као што Ја, који сам родивши се био положен у јасле с бесловесним животињама, који сам био срамоћен, исмејан, пребијен, који Сам гладовао, био наг, прихватио смрт на крсту, пролио крв Своју за вас, да би вас избавио из руке ђавола, из ада, тако и ви морате љубити Бога и своју браћу, и ако је потребно, крв своју пролити ради љубави ка ближњем“.

Има ли кога међу вама, да има такву љубав ка Богу и својој браћи, као наш Христос?

…Савршена љубав се састоји у томе да се прода све своје имање и да се добијени новац раздели као милостиња, да продаш себе у ропство и да сва добијена средства разделиш ништима, не оставивши себи ни једне паре. Можеш ли тако учинити да би био савршен?

Испричаћу вам причу о једном епископу који је живео на Истоку. Из његове провинције је сто људи било одведено у ропство. Продао је све своје имање и ослободио све, осим сина једне сиромашне удовице, јер није имао више новца. Тада је епископ обријао браду, отишао код господара тог детета и предложио да се замени за тог младића. Младића су ослободили, а епископ је постао слуга. Претрепео је велика искушења, а Свеблаги Бог га је удостојио дара чудотворства. На крају, његов господар га је ослободио и он је поново постао архијереј. Бог жели да такву љубав имамо и ми. Ако не можете да испуните ово, урадити другачије: немојте се продавати као робље, продајте само своје ствари и поделите добијен новац као милостињу. Ако вам је и то превише тешко, немојте раздавати читаво своје имање, дајте половину, трећину, једну петину. Ако је и то пуно, дајте осми или десети део. А ако не можете ни ово урадити, онда не узимајте туђе, не гоните и не клевећите браћу своју. Ако вам је и то немогуће извршити, онда нашавши брата свога где лежи у блату, и не желивши да му помогнете, онда му барем не чините зла, оставите га на миру.

А како хоћемо да се спасимо, браћо моја? И ово нам је тешко, и оно нам је тешко… Бог је милосрдан али у исто време и праведан. На крају крајева, Он нас може и казнити.

Свети Козма Етолски

Извор: https://hriscanskeprice.com/2020/10/29/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%b4%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b0-%d1%99%d1%83%d0%b1%d0%b0%d0%b2/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!