Црква

Свети Јустин Ћелијски: Пропаст Србима дошла када је Србин уместо јутарњег молитвеног правила почео читати новине

Поводом дана када се слави Свети Јустин Ћелијски, подсећамо на неке од његових духовних бисера које је оставио ради спасења душа наших.

– А шта човек може учинити без Бога у овоме свету? Можеш ли, траво, да порастеш без Бога? Можеш ли пшеницу своју, кукуруз свој, да однегујеш без Бога? Можеш ли теле да одгајиш без Бога? Може ли врабац над кућом да прхне без Бога? Може ли сунце да се носи над земљом без Бога? А ето, полудео је европски човек, полудела европска наука, полудели европски мудраци, хоће свет да уреде без Бога. И ето, уредили га! Видимо како уређују. Крв, ратови, несреће, буне, побуне. Нигде мира, нигде спокојства, све трчи, за ким, за чим? – за, авај, пропадљивим самоуживањима, страстима и сластима овога света.

– Три највећа пада у историји – пад Адамов (отпадање од Бога), пад Јудин (издаја Бога) и пад римског папе (проглашавање себе за бога).

– Пробај своју веру, провери је; провера је једна: Символ Вере. Ако вера твоја ма којим делом не подилази под Символ Вере – јеретик си.

– Свештеник! Првосвештеник! – Сам назив означава и позив и дужност: да буде свештен, свет човек. Свештеник је, пре свега и изнад свега, свети човек. А испред њега – првосвештеник. Он је првосвештен, првосвет. Ако то није свештеник, ако то није првосвештеник, шта је онда један а шта други? И један и други су издајице и свога позива и своје дужности и сврстали су се у ред многобројних Јуда, који безобзирно издају све вечне вредности еванђелске.

– Од човека ревност, од Бога Благодат. То двоје удружено, осигурава успех у подвигу.

– Шта значи бити православан? То значи: бити у непрестаном подвигу од човека ка Богочовеку, бити у непрестаном изграђивању себе богочовечанским подвизима.

– Бити православац то још значи борити се са страстима и гресима у себи и у свету око тебе, борити се са сиромаштвом са похотом. Борити се са смрћу са ђаволом и увек победити себе и природу кроз Бога и сина Божијег.

– Мислим да је пропаст Србима дошла када је Србин уместо јутарњег молитвеног правила почео читати новине.

– На целом путу спасења, од почетка до краја, БЛАГОДАТ БОЖЈА и МИР БОЖЈИ неопходни су нашој вери и нашем освећењу. 

– Молитва је просфора умешена од суза и срца.

– Еванђелска је истина: Страдања за веру дар је од Бога. Без ове се истине не може бити хришћанин. Зато је сваки хришћанин исповедник и мученик. У већој или мањој мери он се увек мучи за Христа и страдањем исповеда Христа.

– Када је ова наша народна душа први пут устумарала на раскрсници између два света, Свети Сава највећи српски светитељ ју је одлучно повео путем богочовека Христа. До њега она је била слепа ; кроз њега она је прогледала први пут угледала вечну истину И вечни смисао живота. Од смртног, он је душу нашу окренуо бесмртном, од времена – вечном, од човечјег-Богочовечном.

– Ми, ми смо хришћани тиме што верујемо у Христово Васкрсење, у своју бесмртност и Живот Вечни. Човек више није роб смрти, човек више није роб греха, човек више није роб ђавола, човек је ослобођен Господом Христом и греха и смрти и ђавола. То је једина слобода, једина слобода у свима световима за род људски, права слобода, слобода од греха. Слобода од греха значи слободу од смрти, слободу од ђавола, слободу од пакла. Шта хоћеш више, човече, какве тајне хоћеш више?! Гле, пред тобом отворена Небеса, сва блага Небеског Царства твоја су.

– Нећеш дознати тајну своју, нећеш сазнати ко си ти, Јоване, и ко си ти Петре, ко си ти, Милоше, ако се не спојиш са Господом Христом кроз веру у Њега, ако Му се не поклониш, ако не клекнеш свим бићем својим пред Њим и предаш се Њему, ако не поверујеш у Њега као Богочовека.

Свети Јустине Ћелијски, моли Бога да се твој народ србски поврати светој и спасоносној истини, која се налази у Господу Исусу Христу и Православној вери!

Уредништво Борба за истину

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!