Свет

Свет да чује за српске патње: Велика имена Холивуда у филму „Жетва“ о злогласној „жутој кући“

фото: AP Photo / John Locher

У најновијем филму америчког редитеља Пола Кампфа, који је заснован на књизи о илегалној трговини органима и злогласној жутој кући, учествоваће нека велика имена Холивуда. Између осталих, Харви Кајтел и звезда „Страдања Исусовог“ Маја Моргенштерн.

Филмски центар Србије са 40 милиона динара подржао је филм америчког редитеља Пола Кампфа о трговини органима и злогласној „жутој кући“, а Кампф каже да га је ова одлука веома обрадовала, преносе Новости.

Филм је заснован на роману Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“, о богатом Немцу Јохану коме је у „жутој кући“ пресађено срце српске жртве, а који долази на Косово у потрази за одговорима. Кампф каже да „Жетва“ није амерички филм о српским жртвама, већ нешто много веће.

„За мене је најстрашније то што свет не зна ништа о овом догађају. Важно ми је да филм проговара са становишта једног аутсајдера, баш као што је и главни јунак и да на тај начин упознамо људе са патњама и страдањима српског народа у жутој кући , објашњава Кампф.

Вест да се разматра оптужница против Хашима Тачија за злочине против српских цивила, укључујући и оне у „жутој кући“, по речима редитеља, додатно увећава актуелност његове филмске приче.

„Познати амерички глумац Харви Кајтел потписом је потврдио да ће се појавити у нашем филму. Реч је о мањој улози, али, како нам је сам рекао, то је његов начин да подржи филм, јер сматра да се ради о изузетно важној теми“, продуцент Драган Ивановић из „Бандур филма“.

Кајтел није једино инострано глумачко појачање, јер је своју писану сагласност дала и Маја Моргенштерн, нашој публици позната по улози Богородице у спектаклу Мела Гибсона „Страдање Исусово“.

„Маја нам је рекла да је, после читања сценарија, схватила да би свако одбијање улоге у филму значило прећутно саучествовање са људима који се баве тим страшним злочинима. Она сматра да свет мора да чује ту причу“, преноси Ивановић.

И у делу ауторске екипе „Жетва“ може да рачуна на велика имена, попут Бојане Никитовић, нашег најславнијег костимографа. Сценограф је Аљоша Спајић, док ће специјалне ефекте радити добитник Оскара Скот Андерсон, у чијој биографији су врхунска дела, попут „Амбиса“, „Кинг-Конга“, „Терминатора 2“…

Пол Кампф планира да у септембру из Лос Анђелеса допутује у Србију како би, по његовим речима, током јесени обавио два важна посла – одабир глумаца, као и локацију.

Радња „Жетве“ одвија се у неколико земаља и захтева велики кастинг – за око сто улога. Већину рола играће домаћи глумци, а Кампф планира да изабере најбоље.

„За разлику од домаћих редитеља, који кастинг могу да раде напамет, Пол не познаје наше глумце и жели да види њихов рад, ако буду радила позоришта, можда да неке од њих види и на сцени. За десетак великих улога жели да изабере најбоље могуће глумце“, преноси нам Ивановић.

Главног јунака Јохана играће амерички глумац, а иако су прелиминарни разговори већ започети, наши саговорници кажу да је рано да се „откривају карте“.

„Долазим у септембру и тада ће почети озбиљан рад на филму. Ако све буде текло по плану, следеће године у мају, почињемо снимање ’Жетве‘“, завршава Пол Кампф.

Извор: sputniknews.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!