Црква

Свештеник разобличио лицемерство верника

Једном свештенику је одређено да се пресели и да служи у сеоској цркви. Дошавши у село, свештеник се прерушио у просјака и посетио своју будућу цркву. Обишао је око цркве, која му је ускоро требала бити предана на службу. У то време црква је билаиспуњена парохијанима. Он је стао пред врата и просио од људи да му дају неку копејку како би купио нешто да једе.

Али нико од људи који су дошли у храм није му дао ни једну копејку.
Љубазно је поздрављао људе, али заузврат је примао продорне и неодобравајуће, понекад и мрзовољне погледе, људи који су га гледали с висине…
 Док је седео у задњем делу цркве у просјачкој одећи, старешина је рекао да је срећан што ће сада представити новог пароха цркве парохијанима. Парохијани су се у радосном ишчекивању освртали око себе. А када је просјак дошао до олтара, радосно ишчекивање је престало и све очи биле су упрте у њега.
А он им је прочитао следеће речи из Светог Писма о Страшном суду: Тада ће рећи Цар онима што Му стоје са десне стране: Ходите благословени Оца Мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања свијета. Јер огладњех, и дадосте Ми да једем; ожедњех, и напојисте Ме; странац бијах, и примисте Ме; Наг бијах, и одјенусте Ме; болестан бијах, и посјетисте Ме; у тамници бијах, и дођосте Ми.
Тада ће Му одговорити праведници говорећи: Господе, када Те видјесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо?  Кад ли Те видјесмо странца, и примисмо? Или нага, и одјенусмо? Кад ли Те видјесмо болесна или у тамници, и дођосмо Ти?
И одговарајући Цар, рећи ће им: Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове Моје најмање браће, Мени учинисте.
Тада ће рећи и онима што Му стоје с лијеве стране: Идите од Мене, проклети, у огањ вјечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим. Јер огладњех, и не дадосте Ми да једем; ожедњех, и не напојисте Ме; Странац бијах, и не примисте Ме; наг бијах, и не одјенусте Ме; болестан и у тамници бијах, и не посјетисте Ме.
Тад ће Му одговорити и они говорећи: Господе, када Те видјесмо гладна или жедна, или странца или нага, или болесна или у тамници, и не послужисмо Ти?
Тада ће им одговорити говорећи: Заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни Мени не учинисте.
 Након што је ово прочитао, погледао је парохијане и рекао им све што је доживео тог јутра. Многи су почели да плачу, а многи су погнули главе од стида. Тада је свештеник рекао: „Данас сам видео сабране људе, али не и Цркву Божију“.
Свет има довољно људи – обичних људи, али недовољно ученика Христових… Када ћете коначно одлучити да постанете Његови ученици?“
Јер има много званих, многи су крштени, али мало је изабраних, истинских Православних Хришћана! Бити Хришћанин више је од онога што мислите. А ви управо тако живите и тако се односите према другима:
Ако се човек не сажали над људима у невољи и прође поред њих равнодушно;
Ако увек мисли себично само на себе;
Ако не опрости дугове својим ближњима;
Ако је дрзак, груб и злоречив, ако завиди својим ближњима;
Ако није добар према својим ближњима, ако их осуђује и окривљује.
Ако је охол, гази и понижава друге људе;
Ако обмањује друге људе –
Тај човек је далеко од Христа и не може се назвати Православним Хришћанином!
 
Извор: „Москва Трећи Рим“