Мишљења

Свака борба за неку промену у друштву је политичка борба

Ако се борите за промену неких закона, ако се борите да се садржаји неприкладни за децу избаце из уџбеника и лимитирају у медијима и јавности, ви се бавите политиком, чак и ако то радите као нестраначка личност, обични грађанин, члан удружења грађана.

Свака борба за неку промену у друштву је политичка борба. Чак и на локалу, ако локална власт ради нешто лоше и ви се побуните, желите да власт промени понашање, неке одлуке и начин рада, или да се промени власт, бавите се локалном политиком. Или ако се борите против лошег рада центара за социјални рад, ви се бавите социјалном политиком. Ако се борите против лоше економске политике, бавите се економском политиком…

Шта је смисао ваше борбе ако нећете да се бавите политиком и нећете да имате било какве везе са политиком, тј. политичким странкама и политичарима?

То значи да ви припремате пут неком другом да се бави политиком. Ви се борите за неки закон, пишете предлоге, организујете петиције и протесте да се нешто забрани, трошите ваше време, знање, енергију и новац, ризикујете прогон власти, плаћање неких казни, а са циљем да се ваши захтеви спроведу у дело, и ако нећете ви тиме да се бавите, онда неко други то мора да спроведе у дело, да се бори да дође на власт и спроводи ту политику, или ће вас неки политичари лагати да ће то спровести у дело да би угушили побуну и критику, или ће вас медијски сатанизовати или једноставно игнорисати ако нисте претња за власт.

Дакле, ако ви не желите да се бавите политиком, али не дозвољавате ни другима да се баве политиком и да спроведу у дело политику за коју се залажете, шта је смисао ваше борбе за неке промене у друштву и држави, зашто се буните?

Ако су према вашем мишљењу сви политичари лоши, то није разлог да се онемогући да се појаве неки добри политичари и да се не подрже кад се појаве, они најбољи међу нама.

Ви лично не морате да се бавите политиком, можете да стварате услове да се појаве добри политичари и да их подржите у борби против лоших политичара. Ако само потписујете петиције, одлазите на трибине и протесте, критикујете на друштвеним мрежама, а нећете да се бавите политиком, и нисте спремни да подржите чак ни добре политичаре, онда ће на власти увек бити лоши политичари, а ваша борба ће бити без резултата, бесмислена.

Заиста, шта је смисао да се само буниш и критикујеш, да не знаш тачно ни шта нећеш, а да уопште не знаш шта тачно хоћеш, и још да мислиш да све најбоље знаш и да за све мораш да се питаш и онда кад остали не спроводе твоје жеље у дело, показујеш повређену сујету, говориш да су сви политичари исти, да су сви из опозиције сарадници режима и страни плаћеници, да је политика курва, да мора да ради пушка да би се овде нешто променило…?

Црква најбоље може да се одбрани од напада, притисака и уцена државе (световне власти) ако су на власти у држави црквени људи који праве разлику између цркве и државе.

Ако буде нових масовних Литија за спас Србије, то значи да имамо критичну масу људи смиреног ума. Ако не буде нових масовних Литија, то значи да нема довољно смирених.

Аутор: Никола Варагић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!