Црква

Св.Николај Жички – Три су крста у животу људском, један од њих се мора носити

Фото: дуборезац Горан Јосијевић

Драга браћо моја, и сада су свега три крста који људи носе. Један је крст праведника. Други је крст покајаног грешника. Трећи је крст непокајаног грешника. Који је крст најлакши? Крст означава страдање. Једно је страдање праведника. Друго је страдање покајаног грешника. Треће је страдање непокајаног грешника. Које је страдање најлакше? Најлакши је онај крст који се носи са вером и надањем. Најлакше је оно страдање које се држи на крилима вере и надања. Двојица знају зашто страдају, а трећи не зна.

Праведник зна да страда по вољи Божијој, ради добра других људи и ради свога већег савршенства – као што се гвожђе ставља у огањ да од њега постане тврди челик.

Покајани грешник зна да због својих грехова страда ради свога очишћења – као што се платно бије и гњечи и трља да би се убелило – покајани грешник страда у овоме свету да не би страдао у ономе.

А непокајани грешник не зна зашто страда. Он оптужује свакога само не себе; он страда без вере и надања. Зато је његово страдање најмучније. Зато је његов крст најтежи.

Познате су нам речи Господа Исуса Христа: Јарам је мој благ и бреме је моје лако. И заиста је вера у Бога лакша него ли неверовање….
Ето вам браћо. Три пута. Једним од њих се мора поћи. Ето вам три крста. Један од њих се мора носити у овоме животу – или Крст Христов, или крст покајаног разбојника, или крст непокајаног разбојника. Свега су три крста у животу људском…

Свети Николај Жички

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!