UncategorizedИсторија

Св.Николај Жички: Сва наша слава је у периоду наше крштене историје

Фото: slikenaplatnu.rs

Св. Владика Николај Охридски и Жички на тему (не)постојања историје Срба пре хришћанства из његовог дела “Српски народ као Теодул“:

“Историјска судба србскога народа јасна је тек од Немање на овамо, а то значи само једна једина десетина србске историје позната нам је, а девет десетина непознато. То јест, србска историја оцртава се пред нама јасно тек за последњих 800 година. Жупанско време до Немање представља један прелаз као из Старог Завета у Нови. То веома ограничено знање наше историје има и једну добру страну. Јевреји, Индијани, Грци, Римљани, Кинези знају своју прошлост од неколико хиљада година. То их чини гордим, и то их збуњује и успављује. Нарочито крштене народе, Грке и Римљане. Ови се хвале својим паганским херојима и философима исто као и својим хришћанским свецима и мученицима. И то их двоји, то их збуњује и слаби. Ми Словени знамо добро само своју крштену историју. Наша паганска, прехришћанска прошлост је без јасноће и без славе. Сва наша слава је у периоду наше крштене историје. Последњих 800 година представља за Србе једну беспримерну епопеју кристализацију личног и националног карактера, епопеју труда, борбе, страдања и славе. Све у знаку крста и слободе.“

Одиста, да су сви Срби који су године, месеце, дане и сате проћердали на површно читање сасвим нетачног, сумњивог или полуистинитог материјала што на интернету што ван њега (увек нека нетачна или накарадна лингвистичка или визуелна поређења којима би апсолутно сваки народ на свету могао да докаже да је најстарији – зато и не чуди што у скоро сваком народу има магова и идолопоклоника који такође верују у њихов “најстарији“ статус) употребили макар 1% за учење и практиковање православне вере, па где би нам крај био?

Аутор: Марко Пејковић

Хвала на поверењу! Молим вас поделите, ширите истину!