Црква

Св.Николај Жички: Но нису сви Срби згрбили се и искривили се. Има их још много који су остали усправно.

Жалио се Господ на свој негда изабрани народ јеврејски говорећи: Бијем их али их не боли. Ударио је Господ грешну Европу са два тешка рата за нашега века, и не зна се да ли ју је заболело. У оба случаја ударио је Господ Србију страшније него иједну другу земљу.

Да ли је то Србе заболело? По чему би се ценило да их је заболело?

Прво по томе што би разумели да их је ударио Господ због њихових греха и друго што би се исправили, то јест, што би се променили, очистили и обновили, те не би више били отпадници и самовољници који заслужују сваки дан батине.

Шта значи за Србе исправити се?

Исправља се онај ко се искривио. Исправља се у висину према Богу и према себи, према своме Творцу и према своме природноме расту. Запад је сав искривљен; сав згрчен као она жена која је осамнаест година ходила састављене главе са коленима. Срби су најпре погледали на Европу, на болесницу са ужасом и са сажаљењем. Но доцније су се привикавали на њу и на њено самохвалисање, па се и они згрбили и згрчили, и нашли у томе лепоту говорећи то је модно и то је модерно; не треба ни ми да будемо простаци него да идемо за временом, за модом, за Европом. Треба да се згрчимо и згрбимо. У томе је лепота коју не могу да виде простаци. До таквог израза дошла је изнакаженост оног херојског Српства које се прославило баш тиме што је усправно стајало и није се дало згрбити од Азије ни за пуних 500 година. А кад је ослобођено од Азије оно се згрбило за педесет година под утицајем Европе тако страшно, да нити деца више познају своје ђедове, ни ђедови своје унуке.

Све је то гледало и видело свевидеће око Господње. Зато нас je рука Господња ударала тешко, да бисмо се повратили од својих злих путева и да бисмо се држали Њега као и преци наши. Али ми се нисмо повратили. Толико смо се искривили за последњих 70 – 80 година, да бисмо се пре преломили него исправили.

Но нису сви Срби згрбили се и искривили се. Има их још много који су остали усправно.

Свети Николај Жички – Кроз тамнички прозор

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!