Црква

Св.Јован Кронштатски – Како смо ми брзи на зло а спори на добро!

Ето, ја хоћу да будем добар према непријатељу и да на делу покажем своју доброту. Међутим, пре него успем да у срцу постанем добар – ја сам већ зао, с обзиром да огњена стрела злобе већ пали моју унутрашњост. Ја хоћу да будем трпељив. Међутим, пре него што утврдим срце у трпљењу – ја постајем раздражљив и нетрпељив. Ја хоћу да будем смирен. Међутим, сатанска гордост је већ у мени нашла простран кутак. Ја хоћу да будем умиљат. Међутим, кад треба да покажем умиљатост – ја се показујем груб. Ја хоћу да будем несреброљубив и дарежљив. Но, среброљубље и тврдичлук при најмањем поводу (као гладни и ричући лавови) већ себи траже храну. Ја хоћу да будем једноставан и поверљив. Но лукавство и сумња већ ми глођу срце. Ја хоћу да будем сталожен, усредсређен и пун страхопоштовања у служењу Сведржитељу. Међутим, лакомисленост и непажљивост срца су ме већ претекли. Ја хоћу да будем беспристрасан и уздржљив у храни и пићу. Но, када видим угодно јело и пиће и седнем за сто – мој стомак ме заробљава у угодно ропство, те ја лако дозвољавам себи да једем и пијем више него што захтева моја природа. Неуздржљивсот и прождрљивост опет ме претичу и надвладавају моју жељу да будем равнодушан према јелу и пићу.

Ја сам сличан болеснику који је тридесет и осам година лежао на одру своме и који је пуно пута долазио до Овчије купељи, која је исцељивала свакога ко је први улазио у њу пошто би Анђео узбуркао воду. „Други сиђе пре мене.“ (Јн 5:7). Када ја, раслабљен својим гресима, прикупљам своје силе и долазим себи – с намером да се погрузим у Бога и изменим на боље – други пре мене силази у моје срце (тј. грех и ђаво). Они ме претичу у мојој сопственој купељи срца и не пуштају ме да приђем извору живе воде – Господу моме – не дајући ми да се погрузим у очишћавајућу купељ вере, смирења, скрушености срца и суза.

Ко ће ме исцелити?

Једини Исус Христос. Видећи моју искрену и чврсту жељу да се исцелим од душевне раслабљености и моју топлу молитву, Он ће ми рећи: „Узми одар свој и ходи!“ (Јн 5:8). И ја ћу устати са одра раслабљености срца и поћи. Наиме, благодаћу Његовом ја ћу лако победити све страсти и остварити сваку врлину.“

Св. Праведни Јован Кронштатски (из књиге “Мој живот у Христу“)

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!