Србија и србске земље

Шутирање леша “пројекат Јадар” и пописане глупости филозофа Матковића и копије Анђелине Џоли

Нема ископавања литијума. Ни Рио Тинто, нити било ко други да копа. Ни Србија.

Заштитимо Јадар и Рађевину у сарадњи са међународним организацијама преко Стразбура и Секретаријата Бернске конвенције закључало пројекат Јадар и прогутало кључ.

То је и у интересу и нас и целог народа, да имамо свој мир, да не трошимо време и животе, и наш новац.

Јер ми трошимо наш новац, не живимо од фондова.

Крај Рио Тинта нама није значио финансијску трагедију, нисмо остали без фондова и пројеката – јер нисмо ни ишли на то. Нама је донео олакшање.

Последњих дана је реаговала узнемирена и забринута јавност и новинари који прате наш рад у вези акције и изјава извесног Александра Матковића из Новог Сада, марксисте, који је завршио филозофију, а ради на Институту за економију, па је видео да екологија има потенцијал: нашао је на улици леш пројекта Јадар, и у сарадњи са Бојаном Новаковић и још неколико из фондова финансираних удружења закључио да леш и није толико мртав, да само што се није повампирио.

Матковић је смислио акцију своје организације као “по први пут умрежавање светских антилитијумских организација”.

Запитали смо се шта смо то ми до сад радили две године са тим светским организацијама кад он сад умрежава “по први пут”.

Срећа па имамо и доказе тог рада, и огроман материјал (који је углавном Марија Алимпић сакупљала, али и њен отац, и Звездан Калмар), иначе би нас убедио Матковић да смо све сањали.

Можда није знао? Хоће централа једном да погреши.

Не, прегледао сам Матковићево деловање уназад годинама, централа је тотално покварена.

Матковић је пратио наше објаве, у групи је дуго, вероватно од тренутка кад је решио да “умрежава”. Ћутао и покушавао да похвата о чему се ту ради у екологији.

Ми знамо да је ово питање веће од нас самих, никад се нисмо фрљали са бројевима, са изјавама, пазили да нас компанија нигде не може демантовати, јер ми остајемо овде да живимо (само тешко разочарање ме може натерати да напустим Србију) а већина умешаних у акцију нису баш укорењени овде, више су навикли да се селе и иду за послом.

Погледао сам и емисију на Канал 9 са најавом акције, и интервјуе, и још неколико сати квалитетног програма и одлучио да запишем нетачне изјаве и редом их демантујем. Под наводницима су његове речи.

Прва ставка је трибина са слике, која је била првог дана, а пренео је сајт Аутономија.

-“ископавање литијума не може се спречити” – па ми ето спречили. Иако су то мишљење да је немогуће понављали многи фондаши који данас лепо живе од западних пројеката које су накачили на ову нашу борбу.

– “по први пут међународно умрежавање антилитијумских организација” – умрежили смо се, радили, жалба Стразбуру секретаријату Бернске конвенције и сви докази које је припремила управо ЗЈР као локално удружење, и Скупштина акционара Рио Тинта прошлог пролећа, и гомила снимљеног материјала, онлине састанака бар једном недељно са тим групама по свету угроженим литијумом.

Сад кад Рио Тинто лежи на асфалту и не мрда појављује се особа која шутира у главу непомични РТ и која под умрежавањем подразумева потписивање декларације о нечему што већ радимо, без потписивања декларације.

– “по први пут ће се срести удружења из Босне и Србије…Снежана Еко пут из Бијељине која се бавила истеривањем компаније из БиХ и са Озрена”. – умрежили смо се ми одавно са групама из Босне, није први пут (не само ми, знамо да су се и фондаши умрежавали са обе стране Дрине, кад је прекогранична сарадња онда су веће паре за “пројекте”, држали су састанке по Сарајеву, потписивали редом на обећање да ће да дођу да бране Озрен и Мајевицу…на крају нико не дође).

Људи прво морају да схвате да је чест случај да се угурају на потписивање на заједничкој објави, један уради нешто а допише се још десет, двадесет организација. Може то бити случај са искреним пријатељским организацијама које стварно нешто подржавају, а може бити и пракса фондаша који стварају утисак да нешто раде, по принципу ја теби, ти мени.

У сваком случају Озрен је одбранила локална група Озренски студенац, уз нашу малу помоћ. Никаква Бијељина. (чему стварно изјаве “по први пут”? Ко још користи у јавним наступима те речи?)

Даље сам записивао редом брљотине које сам нашао у емисијама научног радника, доктора Матковића. Мора да је имао трему од јавног наступа, више тачних информација сам чуо ових доле испред драгстора што су стукли 4 ладна Зајечарца на 35Ц:

-” користиће се 100 милиона тона сумпорне киселине дневно” – не него 1000 тона. Добро да ниси рекао 10 000 милијарди као Бачевић, то би баш лупио.

-“мора да се користи цијанид за прераду руде. Нећу да пијем цијанид у води” – нема цијанида, помешао си са Хомољем и златом. Отвараш прозор Рио Тинту да представи себе као хумане а екологе као некомпетентне. Срећа па ниси еколог него доктор филозофије.

-“Рио Тинто је наставио, купује земљу тамо” – не може да купује, на наш захтев је земљиште враћено у пољопривредно, било је само давно на почетку године пар каснијих уписа промене у катастар.

-“и после избора стигле су машине” – нису, нема машина.

-“ово су све млади покрети”- мој није, твој јесте, колико има месеци мали?

-“локалци немају алтернативу на селима, која су девастирана” – ова села нису девастирана, напротив. Лоше видиш са асфалта Новог Сада

-“држава треба да субвенционише високо образовање за ћерке и синове становника тих (девастираних) села, имали бисте људе који би могли да остану у селима и да буду високо образовани” – аууууу, а да остану у БГу та деца и запосле се на Институту за економију, паметна су деца са села, направили би здраву конкуренцију, а неки са Института би могли мало на село да примене у пракси стечено високо образовање?

-“овде не може нико ни грађевинску инспекцију да пошаље а камоли да спречи пројекат” – ало, спречили.

-“документа која је Бојана Новаковић објавила показују да Рио Тинто није мислио да рудари 45 него 99 година” – пребацио си се нешто, није Бојана ништа објавила, ми смо прошле јесени објавили то из инсајдерских докумената Рио Тинта, а Бојана то не може да објави јер смо јој рекли 4.јануара 2021. да с њом (и Мијатовићем, Савом, и свима сличнима) не желимо да сарађујемо.

-“Бојана Новаковић објавила да је Европска комисија користила своје просторије за састанке Рио Тинта и владе” – иста она Бојана која је дочекала Виолу фон Крамон као неког ко ће да заустави рудник? Срећа па је Виола била поштена и код Љубице Гојгић рекла да Немачкој треба српски литијум (само да све буде по закону).
Треба да се одлучите, да ли са ЕУ и немачким Зеленим радите за рудник или против рудника. Погубио сам се скроз.

-“није само Рио Тинто, ту има и Волт, Еуролитијум. Ако Рио Тинто оде они можда дођу” – РТ је отишао, а они су већ ту, само не могу да дођу да копају и прерађују јер су мале компаније направљене само да истражују и препродају дозволе великом играчу. То је оно што ми раскринкавамо већ дуго, а нико други не ради, него само вичу Рио Тинто. Не умете ни да препишете. Ако уопште и желите да зауставите.

-“након избора је настала чудна тишина” – те тишине код нас није било, био си у групи, има све са датумима шта смо радили, а Озрен је највећи посао. Нисмо потписивали декларације. Помогли смо и заустављање спалионице у Крупњу

-“у Мексику се активисти редовно убијају, код нас не толико. Дневно десетак оде.” – колико оде код нас? Значи у Мексику оде 3650 активиста годишње? Једино горе од тога је бити перач прозора у Њујорку. Ти си мени нешто познат.

-“да се направи структура међународне мреже, да наредних година буде активна” – ма деценијама, до пензије да се живи на фонду. Плата је малена у науци а пројекти увек и довека.

-“да урадимо нешто конкретно, потпишемо декларацију” – немој. Немој одмах конкретно, одмори мало. Потписаћеш на јесен, растегни акције. Мало радионица, мало Зоом састанак, мало конференција за медије и од тебе доста. Имаш и ти душу.

-“од организација биће ту Зое Лујић из Велике Британије, Мирко Николић из Немачке…” – која је организација Мирко? Иста као и Зое, само му авион слетео из Немачке.

-“у Немачкој сад почињу да се баве сушењем литијума” – уфффф, побркао, то је у Атаками.

-“а Тесла ауто немојте ни да купујете ако немате пар милиона евра” – промашио си и до 40 пута. Види на том твом економском институту.

-“Нови Сад ако остане без воде можемо да користимо алувијалну раван Јадра” – то не можеш да пијеш, докторе.

-“Драгана Ђорђевић је добила награду управо” – знам, једног дана ће то покушати да сакрије.

-“ТЕ Костолац загађује цео Балкан” – претера га. Опет.

-“посетио сам ТЕ Костолац у Јужној Србији”.

-“Линглонг ће производити 35к гума дневно, 30 милиона годишње” – дигитрон у руке.

-“инвестиција Линглонга је скоро 800 милиона. Значи скоро милијарду.” – пише ти на слајду у који гледаш, 816 милиона.

-“Србија има 5 милиона људи без Косова” – 7

-“СНС има званично 500к чланова” – већ бар 4 године има по свим изворима преко 700к чланова, једини који каже да има 500к је Вучић, који жели то да умањи и сакрије.

-“ЦДУ Ангеле Меркел има 220к чланова” – има 400к

-“Комунистичка партија је имала мање чланова од СНСа” – није, 900к

-“радници Фијата потписали да одустају од права на штрајк у наредних неколико година и то је прошло јер нам је таква економија” – не можеш да се одрекнеш својих права уговором о раду, па ни на штрајк, све одредбе уговора о раду које нису у складу са Законом о раду су ништаве, ограничења само законом.

-“периферне земље” – марксисти не приличи такве термине да употребљава. Водитељки Н1 да, али левичару не.

-“мобинговање” – е то си у праву. Годинама нас мобингују предатори свих врста, рударски, НВО, политички…

И још једна ствар је у праву: “има доста лажних активиста, лажних еколошких активиста, лажних еколошких партија и организација, људи ће увек искористити моменат”

Потписивање декларације (о намерама да се потпише декларација) да се изведе уз присуство Черчила, Рузвелта и Стаљина, на Јалти или у Техерану, јер у канцеларији леша Рио Тинта у Недељицама нема никог још од фебруара.

Има ту још много и непописаних глупости и наших активности. Ово је превише важна тема за Србију да би се играо на њој свако ко јури личне интересе и финансије, или копира Анђелину Џоли и Арминку Хелић.

Аутор: Никола Радовановић

Извор: Политички.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!