Црква

Старац Пајсије Светогорац: Ми смо дужни да храбро исповедамо нашу веру

Епархије рашко-призренске у егзилу храбро и одлучно исповеда веру од Бога нам дату

Ми смо дужни да храбро исповедамо нашу веру зато што ако будемо ћутали, сносићемо одговорност. У овим тешких годинама свако од нас треба да ради оно што може. А оно што не може, треба остављати на вољу Божију. Тако ће нам савест бити мирна. Ако се ми не будемо супротставили, устаће из гробова наши преци. Они су толико страдали за Отаџбину, а шта ми радимо за њу?

Ако хришћани не постану исповедници, ако се не супротставе злу, рушитељи ће бити још бестиднији. Али данашњи хришћани нису борци. Ако Црква ћути да се не би сукобљавала са државом, ако митрополити ћуте, ако ћуте монаси, па ко ће говорити?…Али ако ми не почнемо да ратујемо против зла, ако не почнемо да разобличавамо оне који саблажњавају верујуће, онда ће зло постати још веће…У прошлости је наш народ живео духовно, зато га је Бог благосиљао, и свети су нам на чудесне начине помагали. И ми смо побеђивали наше непријатеље који су нас увек превазилазили бројчано. Ми сада говоримо да смо православни иако, на жалост, често само носимо име православних али не живимо православним животом…

Лоше је то што су чак и људи који имају нешто у себи, почели да се хладе и говоре: ”Зар ја могу да изменим ситуацију?”…Благодарите Богу за све. Потрудите се да будете мужествени (храбри). Подигните се мало…Недостаје доброг расположења, подвига…Равнодушност према Богу доноси равнодушност према свему осталом; доноси моралну дегенерацију. Влада дух млакости, јунаштва уопште нема! Сасвим смо се искварили! Како нас Бог још трпи? Данашње поколење – то је поколење равнодушности…Ако ја избегавам узнемиравање ради тога да не нарушим свој телесни покој, онда сам ја равнодушан према светињи! Духовна кротост је једно, а мекоћа због равнодушности – сасавим друго. Неки говоре: ”Ја сам хришћанин и зато треба да будем радостан и спокојан”. Али то нису хришћани. То је равнодушност, то је светска радост.

Тај у коме постоје та светска начела – није духован човек. Духован човек је – сав бол. То јест, њега боли то што се догађа, боли га због људи. И због те боли му се даје духовна утеха. Треба пронаћи смисао, схватити да је добро неопходно, све остало је промашена ствар. Хајде неког ко је равнодушан да позовеш у рат. Гледаће само како да побегне одавде, да се извуче оданде. Али кад схвати какво зло ће непријатељ нанети, биће после добровољац…Биће награђени они који су на неки начин помогли добро а биће кажњен онај који чини зло. Бог ће на крају крајева све поставити на своје место, али ће свако од нас дати одговор за оно што је урадио у те тешке године молитвом, добротом… Данас се труде да разруше веру и за то да би се здање вере срушило, ваде помало, по камичак.
Али свеједно су за то рушење одговорни сви: не само они који руше већ и ми који видимо како се руши вера и не трудимо се да је укрепимо.

Старац Пајсије Светогорац

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!