Црква

Старац Пајсије Светогорац – Како препознати истинско смирење

– А како распознати право, истинско смирење?

-Када те други понижава, и ти то прихваташ ето тада имаш право смирење, због тога што је право смирење – смирење на делима а не на речима. Једном је свети Козма Етолски упитао људе који су се окупили око њега: „У коме од вас нема гордости?“ – „У мени“ – рекао је један човек. „Ходи овамо, ти у којем нема гордости, – рече свети Козма. „Одрежи један брк и тако изађи“. „Е, не могу то урадити“- одговорио је овај. „Онда у теби нема смирења“, – рекао му је светитељ. Овим је свети Козма хтео рећи да је потребно делатно смирење.


-Ето и ја, кад год ме вређају увек одговорим.

-Немаш смирења, зато и одговараш. Погледај какво је смирење имао ава Мојсије. Када су га рукоположили за свештеника архиепископ је хтео да га искуша и рекао је клирицима: „Када ава Мојсије уђе у олтар, истерајте га одатле и идите за њим, не би ли чули шта ће он рећи“. Једва да је ава Мојсије и ушао у олтар, а одатле су кренули да га истерују „Напоље, Етипољанине“. „Праведно су са тобом поступили, црнокожи Етиопљанине – сам себи је рекао ава Мојсије – ти ниси човек, зашто ходаш са људима“! Он се није наљутио, и није се разгневио на њихове речи.-А може ли човек да нема смирење, али да буде кротак и да не одговара када га вређају?

-Смирен човек је кротак. Али то не значи да је онај који је кротак да је и смирен. У кротости би требало да буде и смирење, јер ако њега нема онда човек може и да се чини споља кротким, али унутра да буде испуњен гордошћу и да говори о другима: „Они су ненормални, не треба на њих ни да обраћам пажњу, нек сами себи причају“! Као онај монах којег оци никада нису видели да је био разгневљен, и који никада није одговарао када су му досађивали. И зато су га једном упитали: „Какве помисли има у свом срцу, да будући подвргаван клеветама, или трпећи увреде од неког он показује такву дуготрпељивост“? На шта је овај одговорио: „Зар треба да обраћам пажњу на њихове недостатке… То су пси који лају“. Односно он је презирао друге. 

Старац Пајсије Светогорац

Извор: https://hriscanskeprice.com/2020/12/05/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%81%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!