Црква

Старац Јефрем Аризонски:Темељи куће се потресају уколико се ваљано не учврсти темељ љубави

Чедо моје, покушај да удаљиш оне рђаве помисли за које ђаво ужурбано тражи твој пристанак (грч. συκαταθεσις), односно помисли мржње према браћи. На њих уопште не би требало да обраћаш пажњу, јер он тежи да ти украде највећу врлину: љубав. Ако он то постигне, он је потпуно надвладао твоју душу. Кад једном изгубимо љубав, односно Бога јер је Бог љубав и онај ко обитава у љубави обитава у Богу и Бог у њему(в. 1. Јн. 4;16), шта нам је онда преостало да нас спасе?

Чедо моје, нипошто не слушај те помисли о мржњи према браћи, него их истог часа одагнај, започни да изговараш молитву или пак реци сатани: „Што ми више уносиш мржње, ђаволе, то ћу више волети своју браћу, јер ми је Христос заповедио не само да их волим него да чак и свој живот жртвујем за њих, као што се Христос жртвовао за мене, несретника.“ Истог тренутка прихвати оне ствари везане за њих које у теби изазивају одвраћање и реци: „Само погледај колико их волим, завидљиви сатано! Умрећу за њих!“ Кад то учиниш, Бог ће видети твоју добру намеру и начин који користиш да би поразио ђавола, и истог часа ће доћи да те избави.

Прекрасни пут љубави је лишен напора, и на љубави нема ни сенке ни мрље него, напротив, савест сведочи да душа има одважност пред Богом. Међутим, кад нема љубави, душа нема одважности у молитви и, као неко ко је поражен и бојажљив, не може да подигне главу јер осећа грижу савести због тога што није љубила онако како Бог љуби њу: преступила је заповест Божију.

Ако не љубимо брата својега којега видимо, како можемо љубити Бога којега не видимо(в. 1. Јн. 4;20). Онај ко има истинску љубав има и Бога. Ко год да нема љубави, нема ни Бога у себи. Свети Оци кажу: „Ако си видео свог брата, видео си и Бога. Твоје спасење зависи од твог брата.“

Свети оци, монаси древних времена, корачали су без напора путем спасења, јер су све жртвовали како не би отпали од љубави. Љубав је била циљ њиховог живота. Наш пут је у потпуности посут трњем које је поникло стога што нам недостаје љубав. Из тог разлога крваримо док корачамо овим путем. Темељи куће се потресају уколико се ваљано не учврсти темељ љубави.

Старац Јефрем Аризонски

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!