Природа и здравље

Шта то већ месецима кружи нашим небом: Ускоро ће сваки делић планете бити прекривен њиховим сигналом

Грађани Србије и региона ових дана приметили су необична кретања на небу, колону сателита компаније „Спејс икс“, који се крећу у једној линији.

Ради се о сателитској 5Г мрежи за потребе будућег брзог интернета, назива Старлинк.
Ракета Фалкон девет, која је 16. априла рекордни шести пут полетела, понела је у Земљину орбиту још један „пакет“ од 60 сателита констелације Старлинк.

Њих би, према плану, требало у орбити да буде чак 42 хиљаде како би сваки делић планете био покривен њиховим бежичним интернетским сигналом.

Све више сателита крстари орбитом… © Фото : скриншот

Ово лансирање, осим рекордног петог лета, обележио је и мањи проблем – отказивање једног од девет мотора Мерлин 1Д на потиснику, који услед тога није успео прецизно да слети на аутономну платформу у Атлантском океану.

Тренутно је у орбити 360 сателита Старлинк. До краја године планирано је још најмање три слична лансирања, па би требало да им се број повећа на 540, иако су први планови говорили да би само ове године требало да буде лансирано више од 1.500 сателита.

„Спејс икс“, иначе, производи темпом од шест на дан. Између 400 и 800 сателита довољно је како би се покренуле услуге приступа интернету.

Астрономи огорчени због хиљада сателита у свемиру

Астрономи упозоравају да би им поглед на универзум могао бити угрожен у будућности, с обзиром на то да ће у орбити бити хиљаде светлећих објеката.

Лансирани сателити већ утичу на слике ноћног неба. Појављују се на небу као беле пруге, тако заслепљујући друге звезде.

Научници су забринути да би будуће мегаконстелације сателита могле да ометају слике оптичких телескопа и радиоастрономска запажања.

„Ноћно небо је заједничко, а ово што имамо овде је трагедија заједништва“, казао је за „Би-Би-Си“ Дејв Клементс, астрофизичар са Империјал колеџа у Лондону.

Свемирске компаније су истакле да раде с астрономима како би умањиле утицај сателита на поглед на небо.

Зашто се лансира толико сателита?

Одговор на ово питање крије се у брзом приступу интернету. Уместо да буде ограничен жицама и кабловима, сателити из свемира могу према Земљи да усмере брзи приступ интернету. Уколико их има много у орбити, то значи да чак и најудаљеније регије могу добити конекцију.

Поред компаније „Спејс икс“, лансирањем свемирских летелица упоредо се баве и „Амазон“ и компанија „Ван веб“.Када на вашој локацији можете да видите сателите који се крећу небом, можете сазнати на овом линку.

Извор: sputniknews.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!