Мишљења

Шта је клевета и ко су клеветници

Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Прије него ли то објасним, рећи ћу за оне који то не знају, да у свакој ЕУ држави, као и у Америци, Енглеској, Канади, Јапану или на целом Западу, постоји законска одредба о клевети. И онај ко изнесе или јавно шири клевету, тај за клеветање бива судски и то ригорозно кажњаван, уз плаћање велике одштете, оном, кога је клеветник оклеветао. И том му клеветом повредио душу, осрамоти име, угрози каријеру, као и јавно појављивање.

Хвала Богу, безбројне новине или медији, као и новинари или људи, који изнесу неку клевету о неком човеку, на Западу се, наравно и у ЕУ суде и ригорозно пресуђују. Тако да многи и те како пазе, да јавно никога не клевећу. А код нас, клевеће ко кога стигне и то без икаквог страха, јер за клевету нема никакве казне. Па се тако зна десити, да неко, ради нечије изговорене речи, која му се није свидела, почиње ту особу да јавно клевеће и нема шта му не пришива, иако у тој клевети, нема ни трунке истине. Али то клеветника не брине, јер он због незадовољства, што нека особа не мисли као он, баш он клеветник, почиње свим и свачим и то јавно, да блати, понижава и вређа ту особу која је нешто рекла, или некога похвалила за нешто. И то клеветник ради уз знање, да за такву клевету, од стране државе и судова нема никакве казне, осим да га оклеветана особа негде пресретне и добро истуче.

Да би то упростио и објаснио шта је клетва, навешћу један пример: Ако неки познати криминалц, скочи у реку и спаси особу која се дави. А све то гледа честит и поштен човек, те после тог спашавања особе од дављења, то јавно каже и похвали криминалца за храбро спашавање. Клеветнику се та похвала неће свидети, те ће поштеног човека, који је похвалио криминалца, напасти и почети говотити како се тај частан и поштен човек приклонио криминалцу и криминалцима. Јер се својом похвалом, коју је изрекао за криминалца, променио, те је и стао на страну криминалца и криминала. А онда ће да настави са клеветањем, те ће још за честитог и поштеног човека рећи, како је он за ту похвалу нешто добио или га је нека тешка мука, за похвалу криминалца, на то натерла. А ако упитате клеветника и од њега затражите, да изнесе необориве аргументе и чињенице за такву своју тврдњу и јавну клевету, а коју он износи о поштеном и часном човеку, е, тад ће клеветник, ко сваки лажов и преварант побећи. Јер је он својом клеветом, учинио, баш оно, што је хтео. Оклеветао је часног и поштеног човека, и то из неког свог личног интереса или својих разлога. А тај интерес клеветника може бити мржња, завидност, нервно растројство, искомплексираност својом празнином и неоствареним животним циљевима, или потпуно непознавање човека, којег је клеветник оклеветао. Али клеветника уопште не интересује, какву он штету својом клеветом, неком часном и поштеном човеку наноси, јер то његов ум, ради неке умне блокаде, не може да разуме, а нити да схвати. Јер рећи за некога, да је криминалц и да се придружио криминалцима и то само зато што је изговорио тачну и чињеничну, али и потребну истину, односно похвалу о догађају и спашавању дављеника, је чиста клевета. И то клевета која би у све и једној ЕУ држави, била судски процесуирана, а за коју би клеветник, добио повелику новчану казну, а можда и затворску.

Други пример: Сваки човек, који јавно каже да је Њемац Шмит преварант и лажов и да није високи представник за БиХ, изнео је и рекао необориву и аргументовану истину.

Али код клеветника, таква ће јавна, тачна и истинита изјава, изазвати гњев, мржњу, али и напад беснила. Те ће клеветник, за таквог честитог, поштеног и истинољубивог човека, који је рекао истину о лажову Шмиту, као и о намерама америчко западне политичке банде, рећи и изједначити га, са политичарима Републике Српске, и још ће га назвати прелетачем, иако се тај човек, професионално не бави политиком, нити од ње живи. Али то клеветнику неће сметати, да честитом човеку пришије све оно најгрђе, што клеветнику у тренутцима беса и помраћења ума, падне на ум. Јер за клеветника је трагедија, ако сваки човек и то у сваком тренутку, не мисли исто, што и клеветник мисли. Још ако поштен човек за неки политички потез, похвали некога, кога клеветник не сипмпашише и не воли, е, тад тај поштен човек за клеветника, постаје његов непријатељ. И клеветник ће настојати да нагрозоморзнијим клеветама, тог поштеног човека, баш јавно понизи и увреди и да му при томе, свакакву, па и душевну бол и штету нанесе. А оно што је најтужније, клеветник не размишља да чинећи зло, поштеном човеку, он на себе навлаћи још веће и страшније зло, од оне изговорене клевете.

Знам да ће изнесена истина многима засметати, али то је живот и никад не треба очекивати да је сваком човек драго, кад до њега допре нека тачна и необорива истина. Али зато је могуће, а не захтева никакве трошкове, похвалити сваког човек, без обзира ко је он и шта је он, кад направи и учини неко добро дело. Јер изговореном похвалом, он не постаје ви, нити ви постајете он, већ ви сте ви и ви остајете и даље то, што сте прије исказане похвале били. А ко у то не верује, нека се сети Господа Исуса Христа, кад разапет на Крсту, похваљује и нграђује лопова.

Аутор: Милосав Кнежевић Миле

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!