Историја

Српство је, у ствари, светосавље!

На Сабору у Жичи, на Спасовдан пре 800 година, Свети Сава је окупио крштене Србе да им каже да њих у заједницу не сабира држава, већ Христос, да само кроз Свету Тројицу чинимо заједницу. Тако је настала српска нација!

Једну од најбољих дефиниција српства дао је, вјеровали или не, хрватски историчар, социолог и правник Иво Пилар (1874-1933), који се сматра утемељивачем хрватске геополитике. Пред крај Првог свјетског рата, и то у Бечу, објавио је књигу која је прештампана у усташком Загребу 1943. године, у којој између осталог каже:

„Сава је са својим оцем Немањом саградио манастир Хиландар. Из хиљадугодишњег наслеђа брушеног на Светој гори, Свети Сава је црпео не само знање већ сву животну мудрост и смисао постојања. Он је положио темеље српској нацији, створио почетак, а сви каснији Немањићи иђаху путем што им га он бијаше утро. И тако све до дан данас…“.

Пилар је истицао да Срби могу да опстану и без државе, и без војске, али да не могу без Светог Саве и светосавске народне цркве. А то је суштина српства!

Срби су од народа узрасли до нације у време непостојања своје државе и окупације свог државног простора. Захваљујући својој Цркви, Срби су и без државних институција, од етничке заједнице постали завјетна заједница – савез народа са васкрслим Христом, односно вјерујући народ окупљен око Цркве Христове.

Како је писао филозоф и његошолог др Жарко Видовић, Срби су завјетна заједница, а не крвна. У Црној Гори, као и у другим српским земљама, Србин је могао постати свако од соја (као Никитовићи са Дурмитора, од једног пољског пустолова из 17. вијека), под условом да нам је по Богу и стремљењима – брат. Зато све ДНК анализе и генетичарске експертизе, за (не)припадност српској нацији немају никакав значај.

Српско национално питање je заправо црквено питање. Отпадање Црногораца од српске нације – непосредна је последица отпадања од Цркве и Бога. Када је Црква, у време комуниста, практично била забрањена, није било ни Срба, сви су били Југословени.

Због специфичног поријекла српске нације, безбожништво у српском народу доводи до осипања историјске свијести, а самим тим и до осипања националног бића српског народа. Зато ће све већи повратак Цркви у Црној Гори, дати резултате и у националном смислу, што ћемо видјети већ на наредном попису становништва.

Аутор: Донко Ракочевић

Извор: http://www.sedmica.me/hghdhthwrtthwrt/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!