Мишљења

Српски великан иако Грк Маринос Рицудис

Овај, пре свега, брат у Христу и велики човек је задивио српску јавност и заувек остао у нашим срцима када је 1999. године, током бомбардовања Србије и Црне Горе одбио да учествује у ратним дејствима. Он се предходно посаветовао са својим духовником од кога је добио благослов да одбије дужност а затим је о свему обавестио и тадашњег патријарха грчке православне цркве г. Христодулоса.

 

Након овога, поручник Рицудис је рекао војницима: „Као православац, ја не могу да учествовујем у нападу на братски народ”. Наишао је на огромно одобравање војника. Тада је са још осам морнара одбио да се укрца на брод. О томе је обавестио заповедника и морнарички суд, након чега је ухапшен.

Војни суд у Пиреју га је осудио 21. априла 1999. године на две и по године затвора. Поручник Рицудис, сада заробљеник и осуђеник све време је био насмејан, спокојан и задовољан својим одлуком. Онај који пред собом има Христа, истину и правду, нема чега да се боји. Тај блиста!


Овај чин је коштао Рицудиса војничке каријере али он ни мало не жали за тим. Данас се бави неким другим пословима. Везе са Србијом су и даље јаке.
На свом фејсбук профилу, пише српски и то ћирилицом и објављује о важним православним и државним празницима у Србији.

Постао је наш миљеник али и симбол отпора глобализму у целом свету. Једна улица у Нишу носи име по њему. На свечаности у згради Патријаршије Српске православне цркве у Београду, 23. јануара 2018. године, Мариносу Рицидису је уручен Орден Светог цара Константина.

Приликом уручивања одликовања, патријарх српски Иринеј је рекао:

,,Господин Рицудис је био у ситуацији да учествује у срамном нападу на нашу земљу 1999. године. Као командант војног брода стигао је у Јадранско море, али му савест није дозволила да испуни оно што је био дужан да учини.”

Рицудис је узвратио узвишенум и дирљивим речима:

,,Нисам могао да верујем да ћу после 18 година, од кад сам одбио да учествујем у рату против српског народа, доживети благодарност и захвалност српског народа и моје православне браће. Велика је част што примам признање од вас – часних и храбрих, од моје православне браће која никад нису престала да штите и чувају своје светиње и света места. Све жртве српског народа, традиција, предање, православље и српска култура били су најзначајније надахнуће за мене.”

 

И на крају о слици која прати овај текст. Ово је Мурал насликан у београдској општини Дорћол. По сазнању за постојање овог и других мурала, Рицудис је изјавио:

,,Када говоримо о муралима, ваши људи су их насликали да би мени исказали захвалност, а истина је да све што желим јесте да ја изразим захвалност вашем народу. Јер, пре него што сам донео одлуку да не послушам наређење и не бомбардујем Србију, коју сам донео из срца, гледао сам храбри отпор српског народа и храбре војнике који су се борили против сатанских НАТО сила. То је био кључан моменат који ме је надахнуо да пратим истински закон, закон Исуса Христа. Шта више, жеља ми је да изразим захвалност вашем народу који је све издржао. Да, истина је, инспирисали сте свет вашом невероватном храброшћу“.

Вечно хвала великом грчким брату Мариносу Рицудису и срећан 56. рођендан!

„Одбио сам да бомбардујем Србију и на то сам поносан!“

Вечно захвално српство!

Аутор: Невена Татић-Карајовић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!