Србија и србске земље

Срећна ти слава Републико Српска

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године као потреба србског народа да обезбеди останак и опстанак на територије тадашње републике БиХ.

Поучени крвавим искуством из прошлости, када су у Првом и Другом светском рату извршени геноциди над Србима од стране Хрвата и Муслимана, а који су 1991. године кренули у сецесију по сваку цену, Срби су били принуђени да створе Републику Српску. После четворогодишњег рата (1992-1995), у којем су се Срби борили против Запада и њихових марионета муслимана и Хрвата, положај и овлашћења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два равноправна ентитета који сачињавају БиХ.

Простире се на 24.857 метара квадратних, а према подацима посљедњег пописа из 2013. године, Република Српска има 1.170.342 становника и 414.847 домаћинстава. Република Српска је територијално организована у 8 градова и 56 општина.

Републико Српска срећна ти слава! Нека би дао Господ молитвама Св. првомученика Стефана, Св. Саве, Св. Симеона Мироточивог и целе Небеске Србије да река Дрина не буде граница, већ кичма јединствене државе Срба!

Уредништво “Борба за истину“