Породица и школа

Србска мајка

“Мајка је биће најсличније Богу.“1

“Добра жена је благослов Неба, најлепши дар мужу, његов анђео и извор безбројних блага: њен глас је за њега најслађа музика, њен осмех му обасјава дан, њен пољубац је чувар његове верности, њене руке су балзам за његово здравље и цео његов живот, њена вредноћа је залог његовог благостања, њена стидљивост је његов најбољи економ, њене усне његов најбољи саветник, њене груди најмекши јастук на којем се заборављају све бриге, а њене молитве његов адвокат пред Господом.“ Света Царица Александра Ф. Романова

Србска мајка нежна је према деци, добра према свом мужу и пријатељ који те неће никад издати. Њена душа је задивљујућа доброта, која пева и када страда, она у болу тугује и пати, али не очајава. Децу своју учи мудро и брижно уливајући у младе дечије душе љубав према Богу, роду и отаџбини, да буду поштени и праведни. Послушна је мужу свом, а када остане без њега, преузима и његове дужности и наставља да води породицу правим путем. Како се понаша и бори за породицу у добром, тако то чини и када настане зло. Ревносна, одлучна и пожртвована србска мајка је стуб породице, а преко породице и отаџбине. Каква је права србска мајка показују следећи примери.   

Св. царица Милица

Мајка девет Југовића која је без сузе са тихом патњом  испратила својих девет синова у бој на Косово. После боја, поред огромног бола који је осећала због губитка своје деце, она је била поносна јер њених девет соколова својом жртвом задобише Царство Небеско, дадоше животе за ближње своје и тако оправдаше своје постојање, а њеним земаљским патњама дадоше небеску утеху. У време опште пропасти, после Косовског боја, сав терет народа и државе на своја слаба плећа преузима једна од највећих србских мајки, књегиња Милица. Тешко погођена због смрти свога мужа Кнеза Лазара и слома србске државе, притиснута издајом и борбом за власт, у најтежим тренуцима опстанка, она храбро и одлучно наставља где је њен муж стао.

Данас већина Срба и не зна ко је мајка Марица, нити како је она утицала на будућност Србa, да народ кога су после вишевековног ропства сви отписали и сматрали да не постоји, од обичне турске рајетине, постане слободан, да упркос свему васкрсне и поносно узвикне свима да је жив и слободан. Марица је још у својој утроби улила у душу Ђорђа мржњу да буде турски роб и да Срби треба да буду слободни како нам је Бог дао. Она је учинила да обично србско чобанче Ђорђе, постане Вожд Карађорђе који је донео Србима слободу после неколико векова тешког ропства.

     Како права србска мајка оплакује своје дете, најбоље говори пример Иване мајке великог Његоша, која је на одру свога сина рекла: “Браћо Његуши соколови, брђани. Није то лијепо што чините, што плачете и кукате за Владиком. Није се он родио за кукање нити се родио за плакање. Радио је о добру имена нашег и српског, зато за њим не треба плакати, престаните са плачем…Треба да плачу оне мајке које рађају издајнике и погани људске, а не ја. Проста ти сине материнска рана, просто ти српско млијеко. Слава Богу који те је тако лијепог узео …“

    Ово је пример само неколико од свих оних србских мајки, које су рађале децу која су свој народ учинила великим, земљу Србију великом и поносном, због којих нам се цео свет дивио.     

Некада је србска мајка у потпунусти испуњавала оно што јој је Бог наменио  и заповедио, рађала је бар петоро Југовића и Обилића, које је упућивала да буду верни Богу и роду, учила их да увек буду спремни да бране своју веру, породицу и земљу, па ако треба и да се жртвују. Данас су србске мајке попут Милице, Јевросиме, Иване, Марице или мајке Југовића велика реткост, због чега су нам земље и народа све мањи.

Идући у корак са палим светом, данас Србкиње хоће да владају, или су обукле уместо сукње полицијске и војне униформе, или су естрадне звезде, или “жене у црном“, односно кренуле су за каријером и модом, па немају времена да рађају и да породицу подижу. Данашњим Србкињама најбољи саветник је гинеколог, који им помаже да успешно “планирају“ своју породицу и свој живот, убијајући децу у утроби. Трчећи за модом и клањајући светским идолима, Србкиње годишње, више од 250.000 деце преко абортуса приносу на жртву сатани или како пише у Псалтиру: “Синове своје и кћери своје приносише на жртву ђаволима“(Пс.105-37). У најбољем случају дозволиће да једно или можда два детета угледају светлост дана. А и та деца којима дозволе да се роде, ускраћена су за мајчинску нежност и љубав, јер мајка или нема времена због каријере или не може да пропусти омиљене серије, музичке циркусе и разне ријалити гадости.

Она више не учи децу да следе пример часних предака, да их одликује чедност, скромност, љубав према Богу и земљи, већ да буду као савремени идоли из поменутих серија, спорта, музике, филма, политике, у складу са стиховима оне сатанистичке песме “…узми све што ти живот пружа…“. Не прича деци о Лазару, Милошу, Карађорђу, него о пролазним сластима овог света. Данашње мајке се понашају као мајка Светог мученика ђакона Авакума, која је саветовала сина да прода вечно за тренутно. Као последица таквог понашања србских мајки, данас има много бивших Срба, који су постали обични робови палог света, јер су искључиво везани за тренутна и проклета задовољства. У њима нема љубави према Богу и роду, према земљи која их гаји, већ само опчињеност лажним земаљским сластима.   

Мајка храброст бори се да заштити србску породицу

    Нико не воли као мајка, нико не жели боље него мајка своме чеду, нико не може да боље научи од мајке, јер она то чини од самог зачећа у утроби њеној, али исто тако нико не може да упропасти дете своје као лоша мајка. Некада су србске мајке рађале и одгајале велике људе који су слушали своје свете претке и држали се њиховог завета, који су чинили и своју мајку и цео народ поносним и који живе докле сунце греје. А данас србске мајке у огромној већини рађају и одгајају мале, размажене и похлепне људе, без морала и поштења, који кратко трају, а за собом остављају велику пустош и срамоту.

Сабор младости и родитељства

Србске мајке, да би на вама био благослов Божији, да би се поносиле својом децом, чините оно што вам је Господ дао, рађајте децу и васпитавајте их да буду верни Богу и роду. Украшавајте себе и своју децу вечном и истинском лепотом о којој говори Св.апостол Павле: “Ни златом, ни бисером, ни хаљинама скупоценим, него добрим делима, као што приличи женама које се приволеше богопоштовању“ (1.Тим.2,9-10).

Учинимо што стоји до нас, остало ће Господ дати!

Грешни раб Божији                                                 

Горан Живковић

  1. Св.Николај Жички
  2. Као подстицај србским мајкама да рађају и правилно васпитавају своју децу, Епархија рашко призренска у Егзилу по благослову владике Артемија сваке године на празник иконе Тројеручице (12/25.7) организује “Сабор младости и родитељства“, где се поред осталог награђују мајке које су родиле троје и више деце.

ps.Ово је чланак који објављујем поводом празника свих мајки “Материце“, а који је обрада мог чланка из 2015. године под називом “Видовдан и србска мајка“ који сам написао за покрет “Срби на окуп“.