Србија и србске земље

Срби са КиМ због Вучића и Теодосија приморани да сабор одрже у Београду

Вучић и Теодосије јединство у издаји Бога и рода Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Још једна велика потврда јединства екумениста (папољубаца) у СПЦ и евроунијата (СНС секте) у издаји Срба на КиМ. Прво је Вучић преко својих Срба из издајничке Српске листе забранио издавање било које сале на КиМ, а затим је Теодосије одбио молбу напаћеног народа да одржи свој сабор у порти манастира у Грачаници.  У наставку прочитајте саопштење Срба са КиМ како су приморани да сабор одрже у Београду.

Уредништво Борба за истину

СНВ приморано од домаћих институција да оснивачку Скупштину одржи ван Косова и Метохије

Сабор ће се одржати у недељу, 26. новембра 2023 године, са почетком у 11 сати, у конференцијској сали хотела „Младост“ у Београду.
Лого СНВ са севера КиМ
Саопштење организационог Одбора Сабора Српског националоног већа Косова и Метохије поводом одржавања оснивачке скупштине у Београду, преносимо у целости:
Обавештавамо јавност да је Организациони одбор Сабора Српског националног већа Косова и Метохије обезбедио простор за одржавање свог Сабора. Сабор ће се одржати у недељу, 26. новембра 2023 године, са почетком у 11 сати, у конференцијској сали хотела „Младост“ у Београду.Наиме, након одбијања свих домова културе на Косову и Метохији да дозволи одржавање Сабора, Организациони одбор је одлучио да се Сабор СНВ-а одржи у Београду. Упућени су захтева једном броју културних установа у Београду, да уз поштовање економских услова, дозволи коришћење сале. Нажалост, ни од кога нисмо добили одговор!?

Српске власти, као и на Косову и Метохији учинили су све да се окупљање косовско-метохијских Срба и у Београду онемогући. Ипак, захваљујући разумевању добрих људи, по економским условима, обезбеђена је сала у којој ће се одржати овај историјски скуп.

Да подсетимо, Организациони одбор Сабора СНВ обратио се августа месеца директору Дома културе у Грачаници*, са захтевом да се Сабор одржи у великој сали Дома. И ако је договорено да се Сабор одржи 26. августа ове године, управа дома културе је демантовала да је постигнут било какав договор око коришћења сале. Уз образложење да је сала тога дана заузета, одбијен је захтев Одбора.

Након тога, Одбор је поновио захтев Дому културе у Грачаници и свим домовима културе на Косову и Метохији предлажући неколико термина за одржавање скупа. Сем дома културе у Зубином Потоку, који је негативно одговорио, остали домови културе нису нашли за сходно ни да одговоре. Тиме су, уместо за слободу организовања и политичког дијалога, посебно у време када је озбиљно угрожен национални опстанак нашег народа на Косову и Метохији, определили да чувају своје фотеље, сврставајући се тако на страни оних који бескрупулозно манипулишу нашом несрећом. Велико је разочарење, јер су на челу тих установа људи који представљају као интелектуална елита овог народа.
Одбор је упутио молбу и Његовом преосвештенству владики Теодосију да присуствује Сабору и, због немогућности да СНВ добије простор за одржавање скупа, да благослов за постављање шатора у порти манастира Грачаница. Нажалост и ту нисмо дошли до
разумевања. Одбијена је молба, уз образложење да Црква није политичка организација и да се она не бави политиком!?

То су разлози што се Сабор, уместо тамо где му је место, на Косову и Метохији, одржава далеко од стратишта нашег народа.

Организовањем Сабора далеко од Косова, организатори и учесници скупа, Срби са Косова и Метохије, и онако у тешкој економској ситуацији, изложени су новим трошковима. За то време зврје празни наши домови културе, које су градили наши дедови и очеви. На част онима који њима управљају, извршавајући налоге Александра Вучића.

На Сабор ће, уз чланове Српског националног већа, бити позвани и Његова светост патријарх Порфирије, њихова преосвештенства владиак Теодосије и владика Иларион, председници свих парламентарних партија, предсеник САНУ, виђени интелектуалци, предстваници прогнаних Срба са Косова и Метохије и други.

У Грачаници, 14. новембра 2023 године
Организациони одбор Сабора СНВ

Извор: КМ новине

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!