Србија и србске земље

Срамота! Миса на православном гробљу у Завали

На конзервираним темељима цркве св. Петра у Завали прије 15 дана је прослављена света миса. Свету мису уочницу св. Петру, уз судјеловање вјерника и црквеног збора, славио је жупник дон Иван Бијакшић.

Остатци цркве св. Петра се налазе на археолошком подручју Црквина у Завали, које је проглашено националним спомеником БиХ. Због недовршених археолошких истраживања 1957., урађена су ревизиона истраживања под руководством др. сц. Сњежане Васиљ, проф. у времену од 2016.-2018. У токку санације и конзервирања темеља пронађена је рељефна плоча олтарне преграде из тролисне цркве која датира из ИX. стољећа и која се веже с већ откривеном каменом пластиком с богатим рељефима разноврсних апстрактних и фигуралних мотива предроманичке и романичке провецијенције, коју спомиње Хистифор Михајловић 1890. тадашњи игуман Манастира у Завали. Слична плоча је пронађена у пријашњим истраживањима и налази се у музеју у Требињу.

Ништа не би било чудно, да се споменути остаци цркве не налазе уз православно гробље у Завали, на само пар стотина метара од Манастира Завала. Сама катастарска честица до 70-тих година прошлог вијека била је укњижена на СПЦ, да би тада, како наши извори казују била изузета из гробља и прекњижена на Општину Требиње због услова кредита кој је узет за финансирање пољопривредноф добра Попово поље. Како је после рата наслиједник имовине постала новоформирана Општина Равно, тако су почеле и овакве срамне злоупотребе.

Ово није једини случај гдје католичка црква злоупотребљава туђа конфесионална добра. Наиме, сваке године на некрополи Радимља код Стоца, одржава се миса задушница за блајбуршке жртве.

Извор: Наша Херцеговина

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!