Србија и србске земље

Споменик Стефану Немањи односно светом Симеону је требало да буде у јужној српској покрајини

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Дизање споменика великом жупану Стефану Немањи у Београду очито показује да председник Србије не познаје историју српског народа. Простор којим је владо велики жупан је на северу досезао до Рудника и никада за време своје владавине није био у Београду. Први пут га је ту довукао у бронзаном лику Александар Вучић.

Оно што одликује Стефана Немању је да је у бици код Пантине 1189. године потукао византијског цара Манојла Комнина и тако ослободио садашњи простор Косова и Метохије и Топлице. Стога, ако је желео да постави споменик Стефану Немањи односно светом Симеону онда је то морало да буде у јужној српској покрајини. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ нуди председнику Србије бесплатне часове из историје средњевековне српске државе нарочито из времена Немањића. Ако баш буде заинтересован Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ га може подучити и нешто ранијој историји Срба из времена владарски кућа Дрвенаревића и Клонимировића.

Једини Немањић који је чврсто владао Београдом био је Цар Душан Силни. Нешто раније, али само као мираз Београд је држао и краљ Драгутин јер је женећи се мађарском принцезом добио овај град као и Мачву и Семберију. Поменути Цар Душан Силни је осим Београда на северу држао и Славонију, Барању, Румунију и чак Молдавију. С тога, ако је председник Србије једном Немањићу желео да подигне споменик онда то припада Цару Душану. Међутим, данас као „миротворац“ он се боји да једном „освајачу“ и великом државнику подигне споменик.

Интересантно је да је у последње време Александар Вучић почео да се дичи православљем и светосављем. Ово из разлог, јер се за годину дана приближавају београдски и председнички избори па су му потребни национални гласови. Пре само неког времена он је на сва уста хвалио протестантизам и Вебера ругајући се и православљу и светосављу. Подсмевао се и Небеској Србији и цару Лазару. Одушевљавао се царом Муратом кога је истицао као великог војсковођу.

У жељи да себе што више истакне као црквеног дародавца он игнорише заслуге других који су у обнови и градњи цркава и манастира урадили много више од њега. Заборавио је да спомене оне који су дали највећи део средстава за изградњу храма Светог Саве као и оне који су највише урадили у фрескописању и уређењу унутрашњости храма. То се нарочито односи на Руску Федерацију и председника Путина. Иако је тек у педестој години отишао да посети манастир Хиландар, обнову овог манастира приписује себи иако сви добро знамо да највеће заслуге за обнову Хиландара има некадашњи председник владе Војислав Коштуница.

Ако је већ желео некоме да подигне споменик за председника Србије прикладније би било, због географског порекла, да подигне споменик Бану Кулину или Твртку Котроманићу.

Имајући у виду досадашње понашање и држање предсеника Србије, иначе највећег тајкуна у њеној историји, не треба сумњати да ће се, нарочито ако за њега буду били успешни председнички избори, он поново вратити и Веберу, и протестантизму, и цару Мурату.

Косовска Митровица
28.01.2021. године

Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!