Занимљивости

Списак намирница за преживљавање апокалипсе (брашно није на њему)

Много је људи који верују да ће свет ускоро завршити, било да се ради о нуклеарном рату или климатским променама, а они који планирају да преживе знају да припрема укључује набавку хране која може да траје, не квари се и обезбеђује важне хранљиве састојке. Брашно се дефинитивно не налази на списку.

Мед

Мед је једна од ретких намирница која нема рок трајања. Може да траје вечно, углавном због чињенице да се састоји од шећера и има веома мало влаге, што отежава бактеријама или микроорганизмима да преживе у њему. Може да се деси да мед почне да се кристалише, али у том случају загревањем га можете вратити у првобитно стање.

Пиринач

Бели пиринач у посуди без кисеоника трајаће између 25 и 30 година, према америчком Министарству пољопривреде и америчкој Управи за храну и лекове. Наиме, једно истраживање показало је да пиринач спакован у пластичну кутију или стаклену теглу ни после три деценије стајања неће изгубити арому нити нутритивну вредност.

Кикирики путер

Путер од кикирикија може да се чува минимум три до пет година, мада је на етикети назначено мање. Висока количина масти и витамина Е „спречава оксидацију и продужава рок трајања“, каже Ричард Фолкс, виши научник на Институту за истраживање хране с Универзитета у Њујорку. Чак и ако истекне рок трајања и кикирики путер промени укус, неће штетити ако га поједете.

Жестина

Неотворене флаше жестоког алкохолног пића попут вотке, вискија и рума остаће заувек питке ако се правилно чувају. Само треба припазити да не буду директно изложене топлоти или сунчевој светлости. То се не односи на пића која имају додатне састојке попут арома и ликере.

Пасуљ

Суве махунарке (пасуљ, грашак, сочиво) такође имају дуг рок трајања. Пасуљ и сочиво могу трајати неограничено дуго ако стоје херметички затворени у стакленој посуди, а конзервисани пасуљ такође може трајати годинама ако се чува на хладном и сувом месту.

Енергетске плочице

Према водичу ПБС Фоод „водичу за преживљавање зомби апокалипсе“, енергетске плочице су обавезне на листи, јер „у основи трају заувек“ и добро дођу као „гориво“ у хитним случајевима.

Слаткиши

Једење слаткиша који је дуго стајао можда неће бити велико уживање, али вероватно се нећете разболети од тога. Тврде бомбоне, црна чоколада, желе бомбоне и карамеле могу трајати око годину дана, али на пример млечну и белу чоколаду треба бацати након шест до девет месеци.

Коцке супе

Коцке супе, посебно ако су вегетаријанске, могу трајати и до годину дана након истека рока. Све док влага није ушла у пакете. Можда ће бити мање укусне, али неће бити штетне.

Конзервирана храна

Конзервирано воће, поврће, па чак и месо ће трајати од једне до пет година. Према америчком Министарству пољопривреде, „конзервирана храна са високим садржајем киселине (нпр. парадајз и воће) ће задржати свој најбољи квалитет 12 до 18 месеци, док ће конзервирана храна са ниским садржајем киселине (нпр. месо и поврц́е) задржати две до пет година.“

Млеко у праху

Обично млеко у праху званично има рок од 18 месеци, али Спруце Еатс пише да је употребљиво од две до десет година после тог рока, те да неке продавнице за преживљавање продају немасно млеко у праху с роком трајања од 25+ година. Министарство пољопривреде САД наводи да је млеко у праху стабилна намирница и може да траје неограничено.

Инстант кафа

Зависници од кофеина не треба да брину, инстант кафа може вечно да траје, посебно ако се држи упакована у замрзивачу. На полици може да стоји између две и 20 година, наводи Eat by Date.

Крекери

Брашно ће трајати само годину дана, али брашно, со и вода се могу комбиновати да би се направили крекери за које Survival Life тврди да могу да стоје и неколико година. Тврде крекере треба потопити у воду или их пржити на путеру да би постали јестиви.

Со, шећер, сирће

А кад смо код укуса, добро је знати и да со, била морска или камена, не може да се поквари и заувек остаје свежа и употребљива. Шећер је такође једна од намирница која се не квари, мада временом може да се превише стврдне. На крају, ни сирће нема рок трајања, од пропадања га штити киселина.

Извор: Нова.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!