Русија и руске земље

Сорошево “министарства правде“ ради пуном паром

„Независни“ проверивачи („фактчекери“) Фејсбука су прогласили „фејком“ наш чланак о циљевима Џорџа Сороша и организација које он финансира. Сада нам Фејсбук прети цензуром.

Опасност од цензуре: ко процењује шта је истина, а шта лаж на Фејсбуку?

Фејсбук прети цензуром руској страници портала IFN Новости! Недавно су администратори налога нашег сајта на тој друштвеној мрежи добили овакво упозорење:

Упозорење од Фејсбука

Саопштавају нам да смо на Фејсбуку објавили „делимично лажну“ информацију. И прете цензуром:

„За странице и сајтове, који систематски објављују и прослеђују лажне информације, биће смањено објављивање садржаја, а такође искључена могућност монетаризације садржаја, објављивање рекламе и регистрација у својству Странице са новостима“.

„Не објављујте више такве лоше чланке“, као да нам прети Фејсбук, „или ћете бити кажњени“.

Реч је о материјалу који је објављен на сајту IFN Русија, крајем октобра прошле године, под насловом „Сорош и Отворена демократија“ где смо навели оно што код њих пише: да је време пандемије коронавируса идеалан тренутак да се напусти концепт породице.

Две организације – украјински „независни проверивачи“ – обрушиле су се на тај материјал. VoxUkraine је овај текст класификовао као „неистину“, а сајт StopFake.org – као „манипулацију“ [напомена уредника – сајт StopFake.org се можда неће отворити код неких руских корисника].

VoxUkraine пише да је у чланку изнета неистина: ни Џорџ Сорош, ни „Отворена демократија“ нису давали никакве званичне изјаве о потреби да се укине породица. Они нигде нису на то отворено и јавно позивали, стога портал IFN Русија дезинформише народ.

Само што постоји један проблем – у чланку са сајта IFN, који они оптужују, ништа слично и није тврђено (о томе ћемо ми детаљније поразговарати у посебном чланку).

StopFake.org такође изјављује да се уништење породице ни на који начин не може сматрати крајњим циљем Џорџа Сороша, зато што „Џорџ Сорош нигде није изнео такав став“ и „у опису мисије фондова које је он основао „Отворено Друштво“, такође се не спомињу такви циљеви“ (сачувана оригинална лектура – IFN Новости).

Импресивну логику „независних проверивача“ некако је чак и смешно коментарисати. Очито, по њиховом мишљењу, сваки истински злочинац мора о својим крајњим циљевима обавезно да се декларише на званичном сајту. А ако таквих изјава нема – онда он у ствари, уопште и није никакав злочинац, а сваки покушај да се каже другачије је – „фејк“ и манипулација.

О самом чланку – и о одрживости изречених оптужби – ми ћемо још говорити.

А за сад желимо да сазнамо – па ко су ти алтруисти и независни проверивачи, који су се као јастребови бацили у заштиту „неправедно“ оптуженог Џорџа Сороша?

Рећи ћемо отворено, нека средства информисања су нам саопштавала да и сами „независни“ проверивачи Фејсбука раде за новац тог истог Џорџа Сороша. Али тако нешто је немогуће, зар не? Сигурно је та тврдња – „фејк“ и сумњива пропаганда!

Дакле, ко то финансира наше одлучне заштитнике Џорџа Сороша? Нећете веровати! То је Џорџ Сорош (тачније – његове структуре)!

VoxUkraine нам саопштава да се финансирају „од добротворних уплата стотина људи, којима је на срцу судбина Украјине, а такође и од грантова донаторских организација“. Можемо сазнати о којим је то организацијама реч, ако се упознамо са финансијским извештајима који су постављени на њиховом сајту.

У 2018. години, према извештају, организација VoxUkraine добила је 15,1% средстава од Међународног фонда „Препород“ (МФВ). У 2019. години од тог истог фонда добијено је 30% прихода организације.

Нећемо обраћати пажњу на то да је ова структура такође добијала новац и од амбасада САД-а и Холандије, од америчког Националног фонда за демократију, који је опет финансиран од стране Конгреса САД у оквиру буџета USAID-a. Мада, о какавој реалној „независности“ се може уопште говорити у случају организације коју финансира ова или она држава?

Стога, обратимо пажњу само на Међународни фонд „Препород“ (Міжнародний фонд «Відродження»). Каква је то структура, од чијег новца се води „независна провера чињеница“ о Џорџу Сорошу? На Википедији пише да је овај фонд основан 1990. године. И још понешто занимљиво: „Иницијатори оснивања фонда били су – друштво „Просвета“, Украјински савет мира, еколошка асоцијација „Зелена светлост“ и амерички бизнисмен Џорџ Сорош, који је почео да финансира програме и пројекте фонда“. Фонд је, наравно, потпуно „независан“: „Део је међународне мреже фондова „Отворено Друштво“. Финансира се из средстава бизнисмена Џорџа Сороша“.

Другим речима, VoxUkraine, независни заштитници и бранитељи Џорџа Сороша и његових савезника од неправди које је објавио портал IFN Русија, и сами постоје и раде – како је то неочекивано – захваљујући средствима Џорџа Сороша.

Али бар други критичар чланка IFN-а, StopFake.org, засигурно је истински независтан, и покреће га искључиво љубав према истини као таквој. Или не? Хајде да погледамо.

Тај сајт, како пише на њему самом, јесте пројекат организације „Центар Медијареформи“. Ко финансира тај пројекат? Опет онај исти Међународни фонд „Препород“, који је део мреже Сорошевих фондова „Отворено друштво“.

Опет ћемо прећутати о финансијским изворима који несумњиво јачају „независност“, као што су исти онај Фонд Националне демократије, амбасада Велике Британије и Foreign & Commonwealth Office (то јест Министарство иностраних послова Велике Британије).

Али ни то још није све. Оба „независна проверивача“ припадају „Међународној мрежи проверивача (фактчекера)“ (International Fact-Checking Network, IFCN) Института Поинтера. Ова организација, која обучава провериваче и која за своје чланове прописује „основне стандарде“ у области „независне провере чињеница“, као што можемо сазнати приликом посете њеном сајту, такође је финансирана од стране сорошевих фондова за „Отворено друштво“. Како сазнајемо из званичног саопштења Института Поинтера, у 2017. години ова структура је у форми грантова од фондова „Отворено друштво“ и од „Мреже Омидијара“ добила укупно 1,3 милиона америчких долара. И то управо за стварање „Међународне мреже проверивача“!

При том, како нам саопштава Фејсбук, они раде управо са „независним проверивачима“ који су сертификовани од стране мреже IFCN.

Круг је затворен. Мрежа Сорошевих „независних проверивача“ – или је можда правилније рећи „мрежа Сорошевих цензора“ – модерира објаве на Фејсбуку, доносећи одлуке које ће се званично сматрати „истином“ а које – неистином или „фејк“, „делимично лажном информацијом“ или „манипулацијом“. Између осталог, као и у нашем случају, штитећи и „неупрљану“ репутацију самог Џорџа Сороша.

Другим речима:

  • Организације „независних проверивача“, које се финансирају од стране Џорџа Сороша
  • и које улазе у међународну мрежу „проверивача“, коју финансира Џорџ Сорош, која за своје чланове ствара „стандарде“ провере чињеница,
  • ауторитетно декларише као „фејк“ материјале који критикују Џорџа Сороша

Џорџ Сорош је паметно инвестирао у стварање глобалног „министарства истине“, које у својим рукама држи „борбу са дезинформацијама“ на Фејсбуку. Како оваква „борба са дезинформацијама“ изгледа у реалности, мислим да је врло добро приказано у овом сатиричном клипу који је снимљен у САД (може се укључити превод на руски):

Зато се нећу зачудити ако „независни проверивачи“ и овај чланак декларишу као „фејк“, саопштавајући нам да на сајту мреже IFCN нема информације о томе да је она у ствари „министарство правде“ Џорџа Сороша.

Аутор: Павел Парфентјев

Извор: ИФН

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!