Црква

Смрт богохулника: Неки су видели пакао и шта их чека

Смрт богохулника је трагична. На другој страни живота им се отвара нешто, ово и оно, можда виде демоне окупљене око кревета, можда осећају смрад и врућину, спремне да их приме у понор пакла.

смрт богохулника
Франсоа Мари Аруе, познат под књижевним псеудонимом Волтер

Волтер се целог живота борио против религије, против Бога. Међутим, последња ноћ његовог живота била је застрашујућа. Молио је доктора: „Преклињем Вас, помозите ми, даћу Вам половину своје имовине ако ми продужите живот бар на шест месеци, ако не можете, онда ћу отићи у пакао и ви ћете за мном.

Хтео је да позове свештеника, али му слободоумни другови нису дозволили да то уради. Волтер је, умирући, викао: „Напуштен сам од Бога и људи. Отићи ћу у пакао. О Христе! О Исусе Христе.“

Амерички писац Томас Пејн, за живота велики безбожник, рекао је на самртном одру:
„Дао бих све светове, да их имам, само да моја књига Доба разума никада није штампана. Христе, помози ми, буди са мном!“

Аутор књиге Библија за верне и неверне Емељан Јарославски, умирући, молио је свог пријатеља: „Спали моје књиге! Види, ево га! Он је овде. Он ме чека. Спали моје књиге!“

Генрих Јагода, народни комесар НКВД-а: „Мора постојати Бог. Он ме кажњава за моје грехе“.

Фридрих Ниче

Фридрих Ниче: Изгубио је разум. Умро је, лајући у гвозденом кавезу.

Дејвид Хјум, атеиста, пред смрт је непрестано викао: „Горим!“ Његов очај је био ужасан…

Сигмунд Фројд – атеиста који је категорички негирао идеју богодуховности религије, жигошући је као „колективну неурозу опсесије“, као „масовну илузију“. Сматрао је да је верска потреба урођена, због Едиповог комплекса. Године 1938, после припајања Аустрије Немачкој (аншлус) и прогона Јевреја који је уследио од стране нациста, Фројд је емигрирао у Лондон. Болно је патио од рака изазваног пушењем, као и  од неурозе и суицидности. Замолио је свог доктора и пријатеља Макса Шура 1939. да му помогне да изврши самоубиство. Он му је дао троструку дозу морфијума, од чега је Фројд умро 23. септембра 1939. године.

сигмунд фројд
Сигмунд Фројд / Фото: Профимедиа

Карло IX : „Мртав сам. Ја сам тога јасно свестан.“

Наполеон Бонапарта – цар. Његов лекар је написао: „Цар је умро сам, напуштен од свих. Његова смртна борба је била ужасна… „.

Томас Хобс – енглески филозоф: „Ја стојим пред страшним скоком у мрак.“

Јохан Волфганг Гете: „Више светла!“

Чарлс Дарвин је рекао неколико дана пре своје смрти: „У погледу еволуције? Ово је апсурдно!” Узгред, о Дарвину. Дарвинови атеистички биографи су принуђени да признају да је он у најмању руку био теиста, односно да је веровао у велики први узрок или Творца свих ствари. Дарвинова верска уверења су била надалеко позната до његове смрти. Извесна леди Хоуп дошла је да посети старца Чарлса прикованог за постељу и видела да у рукама држи отворену Библију.

„Шта читате?“ упитала је леди Хоуп. „Царску књигу“, одговорио је Дарвин. „Зар није величанствена?“ Током разговора, жена је споменула како је чин стварања описан у Књизи Постања и испричала како се људи сада односе према Библији у светлу његове теорије.

Дарвин је био веома узнемирен и рекао је у одговору: „Био сам млад човек и још се нисам формирао као личност. Изнео сам своја нагађања, претпоставке и, на моје изненађење, моје идеје су покупљене брзином муње. Људи су од њих направили нову религију.”

В. И. Лењин – Умро је, изгубивши разум. Тражио је од стола и столица опроштај за своје грехе… Како је то чудно за човека који је био вођа и идеал за милионе људи…

Григориј Зиновјев – Лењинов саборац, стрељан по Стаљиновом наређењу: „Слушај, Израеле, Господ Бог наш је једини Бог“, последње су речи једног од лидера једне атеистичке државе.

Винстон Черчил – британски премијер током Другог светског рата: — Какав сам ја безумник!

Џон Ленон (Битлси): на врхунцу своје славе (1966. године), током интервјуа за један од водећих америчких часописа, рекао је: „Хришћанство ће ускоро завршити, једноставно ће нестати, не желим ни да се расправљам о томе. Ја сам једноставно сигуран у то. Исус је био ОК, али његове идеје су биле превише једноставне. Данас смо ми познатији од ЊЕГА!”.

Пошто је објавио да су Битлси познатији од Исуса Христа, трагично је погинуо. Један психопата га је упуцао из непосредне близине шест пута. Важно је напоменути да је убица то урадио како би му одузео популарност и постао познат широм света као убица познатог певача.

смрт богохулника
Џон Ленон

Бразилски политичар Танкредо де Амејдо Невес јавно је током своје председничке предизборне кампање рекао: „Ако добијем 500.000 гласова своје странке, онда ме ни сам Бог не може уклонити са места председника!“

Наравно, добио је ове гласове, али се изненада разболео и изненада умро дан пре него што је постао председник.

Инжењер који је саградио Титаник, по завршетку грађевинских радова, на питање новинара колико ће бити сигуран његов брод-чудо, са иронијом у гласу је одговорио: „Сада га чак ни Бог га не може потопити!“ Сигурно сви знају шта се десило са непотопивим Титаником.

Чувену глумицу Мерилин Монро током представљања њене емисије посетио је евангелиста Били Грејем. Рекао је да га је Дух Божји послао да јој проповеда. Пошто је саслушала проповедника, она је одговорила: „Мени не треба твој Исус!“ Само недељу дана касније пронађена је мртва у свом стану.

Године 2005. у граду Кампинас, у Бразилу, група пијаних пријатеља дошла је до куће своје другарице да је поведу даље ради забаве. Мајка ове девојчице, веома забринута за њих, одвела ју је до кола и, држећи ћерку за руку, са стрепњом рекла: „Кћери моја, иди с Богом и нека те чува“, на шта је она дрско одговорила: „Нема места за Њега у нашем ауту, осим ако се Он не попне и не вози се у гепеку… Неколико сати касније, мајка је обавештена да је овај аутомобил доживео страшну саобраћајну несрећу и да су сви погинули!

Сам аутомобил је унакажен до непрепознатљивости, али је полиција саопштила да је, и поред тога што је цео аутомобил потпуно уништен тако да је немогуће чак ни препознати његову марку, пртљажник остао потпуно неоштећен, што је потпуно супротно здравом разуму.

Какво је било изненађење свих када се гепек лако отворио, а у њему су нашли послужавник са јајима, а ниједно се није разбило, па чак ни напукло!

Новинарка и плесачица са Јамајке Кристина Хавит рекла је: „Библија је најгора књига икада написана!“ Убрзо, у јуну 2006, пронађена је спаљена до непрепознатљивости у сопственом аутомобилу.

смрт богохулника
Лав Толстој

Вероватно би требало да се сетимо и Лава Толстоја, који се усудио да богохулно опише Свету тајну причешћа у једном од својих романа. Никада није стигао до манастира у коме је желео да се покаје.

Анатолиј Луначарски је пре смрти изјавио: „Умирем као материјалиста и бољшевик.“

Иако се, наравно, Иван Франко, који је разбио религију, пре смрти одрекао материјализма, али где? У лудници у којој је завршио.

Архимандрит Рафаил (Карелин) је писао: „Постоји посебна врста душевне болести — манична жудња за прљавштином, када лудак прождире сопствени измет. У таквом стању завршио је свој живот познати писац Ги де Мопасан – циник и бестидан у књижевности. Сада неке снаге желе да прождирање нечистоћа прикажу као норму људског понашања, и право заштићено законима и полицијским палицама“.
„Не дајте се завести, Богу се не треба ругати. Што човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7)

Аутор: Јереј Константин Пархоменко

Извор: Хронограф.нет

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!