Србија и србске земље

Слободан Рељић: Или Вучић или Косово, ово је тачка кад се ломи историја

Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Постоје уговори и тачке у историји када се ствари ломе тако дугорочно да данас, када видимо нашег председника који говори да он не може да изађе из тог европског формата, који подразумева признање Косова, јер то тамо пише, нама се крв леди у жилама, изјавио је социолог и некадашњи уредник НИН-а Слободан Рељић, приликом гостовања у емисији Луча на јутјуб каналу Прави одговор.

Он је рекао да председник Србије Александар Вучић нема никакав економски програм, а „када прича о будућности, ту немате ништа“, како је навео Рељић, осим изјава председника попут: „Нисам се чуо с Путином 11 месеци“ и „Ми смо на европском путу“.

– Ко се иоле разуме у кретања, види да ће се све дешавати на Истоку. Ваша визија не може да узима Европу као решење. Прво неће вас никад примити. Друго, ви сте источни народ, ма шта мислили – истиче социолог.

Према његовим речима, Вучић је човек који „нема никакав преглед игре“.

– Он се нашао у једном тренутку, као Драгиша Цветковић, који се нашао да потпише онај споразум. Он је дошао у ситуацију да каже: „Или ја или Косово“. Што се воље народа тиче, нема предаје Косова ни Републике Српске, нити санкција Русији, али с друге стране ви имате власт. Наш начелник генералштаба одлази у САД, онај који треба да заштити Србе на КиМ од НАТО – наводи Рељић.

Како је истакао, „ми смо у драматичном стању у ком би Вучићу све било опроштено само да не потпише то за Косово“, а такође је констатовао да нико није могао да замисли „да ће 70 одсто његових сарадника бити из ДС, Г17 и неког невладиног сектора“.

Говорећи о претњама санкцијама Србији, он је навео податак из истраживања да се због санкција Русији, из те земље повукло свега осам одсто страних компанија.

– Пазите 92 одсто је остало. Ко ће да оде? Куда ће? – упитао је Рељић.

По питању преговора о Косову и Метохији он изражава чуђење што смо пристали да Мирослав Лајчак буде посредник.

– Код њега никад не бисмо могли наћи реченицу у којој он подржава српску страну. Лајчак није нико и ништа. Како можеш њега да прихватиш за посредника, човека чије је дело уништавање свега за шта си се борио? – чуди се Рељић, и додаје да је то можда зато што хоћеш да се прича око КиМ заврши како они желе.

На питање о Давосу, рекао је да је реч о организацији најбогатијих људи.

– Проблем је што идете тамо , а не знате шта да радите. Једино да одете да упознате како функционише па онда радите све супротно. Ви тамо немате шта да сазнате, не можете да прихватите ниједан савет. Јер они су против интереса ваше државе, они то и кажу, Клаус Шваб каже да су националне државе превазиђене. Поред јавних догађаја и панела, имате тајне састанке на којима се састају они што одлучују – истакао је Рељић.

Извор: Правда

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!