Породица и школа

Скандалозно обавештење директора ОШ“Сремски фронт“ из Шида

Скандалозно обавештење директора ОШ“Сремски фронт“ из Шида, упућено учитељици другог разреда, Оливери Станојевић.

Папзјанија и купус од неуставних прописа, који ће просветарска мафија кад-тад морати да полиже са пода

ПАПАЗЈАНИЈА И КУПУС ОД НЕУСТАВНИХ ПРОПИСА, КОЈИ ЋЕ ПРОСВЕТАРСКА МАФИЈА КАД-ТАД МОРАТИ ДА ПОЛИЖЕ СА ПОДА И ТО БЕЗ МАСЛАЦА!

Пошто ова тема има више аспеката подобних за правну анализу, поћи ћемо од првог, највишег и ненадмашног: Уставом од грађана отете и криминализоване тзв. нам државе, прописано је да је основно образовање ОБАВЕЗНО И БЕСПЛАТНО, док је средње образовање БЕСПЛАТНО.

Универзалном декларацијом Уједињених нација о људским правима прописано је да је основно образовање БЕСПЛАТНО, те да родитељи имају право да БИРАЈУ ОБРАЗОВАЊЕ ЗА СВОЈЕ ДЕТЕ.

Неуставност и непоштовање Устава, као највишег правног акта, види се у нашем Закону о уџбеницима, који је, иронично, уџбенички пример флагрантног кршења како Устава тако и међународно обавезујуће Декларације.

Шта овде имамо? Имамо просветно-издавачку лоповску булументу, уграђену у џеп сваког родитеља, а прописано како следи: Школа из Каталога уџбеника бира уџбеник за сваки предмет, о чему обавештава Савет родитеља. Одлуку о избору уџбеника доноси наставничко веће.

Школи је забрањено да користи уџбеник који није уврштен у Каталог уџбеника, који усваја Министарство просвете. Коначна одлука о уџбеницима који ће се користити у настави је обавезујућа је за све који учествују у образовно-васпитном раду. Новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара казниће се школа ако користи уџбеник који није уврштен у Каталог уџбеника.

Одредбу о БЕСПЛАТНОСТИ основног образовања, напред поменута булумента је избрисала чињеницом да Влада Србије МОЖЕ (дакле не мора, како Устав и Декларација налажу, већ МОЖЕ) да донесе одлуку о финансирању или суфинансирању (иако је и суфинасирање неуставно!), ако нађе да је то ок.

Ово важи чак и за ученике са сметњама у развоју, инвалиде и социјално угрожене ученике – чак и на овим категоријама одрођена булумента моралних никоговића ништа не мора, већ само МОЖЕ, ако јој се хоће.

Иначе, поређења и освешћивања људи ради, од свих република бивше СФРЈ, уџбеници нису бесплатни само у Србији (економском тигру) и у БиХ (економском медведу).

Словенија, Хрватска, Црна Гора и Македонија обезбеђују бесплатне уџбенике за основце. Једина је разлика у томе што у ЦГ, РХ и МКД ученици враћају уџбенике школи по окончању школске године, док у СЛО свака школа има уџбенички фонд из кога школе плаћају уџбенике, без обавезе враћања истих школи.

Шта да радимо, уважени Срби, Босанци и Херцеговци кад смо израсли у моћне економске ТИГРОВЕ И МЕДВЕДЕ, док су ови наши суседи у окружењу закржљали у економско просветном развоју. Ма, социјала, такорећи! Дајте да се солидаришемо, па да купујемо уџбенике и за њихову децу!

Дакле, драги родитељи, како у Србији постоји избор уџбеника, у тај избор би требало да буде укључен и родитељ. У свакој основној школи у Србији постоји Савет родитеља.

Преко Савета родитеља, родитељи имају првенствено људско право да бирају уџбеник по којем ће њихова деца учити. Уколико родитељи сматрају да школа коју њихова деца похађају треба да уврсти у наставу бесплатне уџбенике, имају сва права да то и захтевају.

Нико (учитељ, наставник, директор), запамтите, људи – НИКО нема право од родитеља да захтева куповину уџбеника који родитељ не жели да купи, па чак и ако је тај уџбеник изабран за наставу!

Свака школа ИМА ПРАВО да промени избор уџбеника. Савет родитеља мора да се обрати наставничком већу са захтевом, а наставничко веће о томе само треба да обавести Министарство. То је цела процедура!

Овде је важно додати да су сви бесплатни уџбеници фондације Алек Кавчић одобрени од стране Министарства просвете, а то што су у ПДФ формату није законска сметња за њихову употребу, јер Закон о уџбеницима јасно каже да уџбеник може бити у било ком облику!

На крају, позабавићемо се господином директором, поносним потписником овог смећа од обавештења, дотичним МР далибором фарбашем (велика слова властитих именица и личних имена овога пута изостају, јер нису поткрепљена ни људском, ни моралном величином, НАПРОТИВ:

По ком основу и на бази ког тачно прописа претиш Центром за социјални рад родитељима ученика????????

У каквој је тачно вези УСТАВНО ПРАВО НА БЕСПЛАТНО ОБРАЗОВАЊЕ са Центрима за социјални рад???????

Ко си ТИ да процењујеш испуњење обавеза родитеља према својој деци????????

На који тачно начин родитељи НИСУ ИСПУНИЛИ ОБАВЕЗУ Б.Е.С.П.Л.А.Т.Н.О.Г. ОБРАЗОВАЊА ДЕТЕТА??????????????

КО ОВДЕ НИЈЕ ИСПУНИО ОБАВЕЗУ Б.Е.С.П.Л.А.Т.Н.О.Г. ОБАВЕЗНОГ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА ДЕТЕТА: РОДИТЕЉИ, КОЈИ ИМАЈУ ПРАВО ДА ВЕЋИНСКИ ОДЛУЧЕ О ИЗБОРУ УЏБЕНИКА А ОВДЕ ЈЕ ОДНОС 16:5, ЧИМЕ ЈЕ ОДЛУКА ДОНЕТА, ИЛИ ВЛАДА СРБИЈЕ И МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, КОЈИ СУ УСКРАТИЛИ УЧЕНИЦИМА ЊИХОВО ОСНОВНО ЉУДСКО И УСТАВНО ПРАВО НА Б.Е.С.П.Л.А.Т.Н.О. ОБРАЗОВАЊЕ??????????????

Налупетао си се озбиљних глупости, ДИРЕКТОРЕ, па је сасвим јасно по којој линији си ти постављен на ту функцију, а једнако и по којој линији је на функцију постављен и вајни правник, секретар школе, који је вероватно склепао ово ругло од обавештења.

А ви, драги родитељи, тргните се, организујте се и уједините се у одбрани устваних и људских права ваше деце и вас самих! Необавештеност, незнање и пасивна незаинтересованост за веома важне ствари у вашим и животима ваше деце чине вас подобним џаком за боксовање и кравом музаром за пљачкање и застрашивање глупостима и небулозама. Ако се не укључите у сопствене животе, онда ништа.

Срећно измузавање кућних буџета и психо иживљавање бахатих незналица над вашим породицама.

И да, морам да кажем да ме веома иритира стављање овог емотикона са сузом, тзв. тужића, посебно од стране мушкараца!

Па добро, бре, драги пријатељи, је л’ то све што можемо и намеравамо?!? Да ронимо виртуелне сузе по мрежама?

Нека нас, нека! Још је нама добро. Како радимо, тако и пролазимо.

Аутор: Сашка Љубичић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!