Мишљења

Скандалозни догађај на Цетињу – наставак обрачуна монтенегринских нацишовиниста са Његошем

Фото: Цетињски лист

„Прекјучерашњи скандалозни догађај треба посматрати као наставак обрачуна монтенегринских нацишовиниста са Његошем као највећим српским пјесником и православним митрополитом. Они тако слиједе праксу својих идеолошких узора – црногорских комуниста који су порушили цркву Светог Петра Цетињског на Ловћену и оскрнавили Његошев гроб, али ни комунисти нијесу били толико „креативни“ да осмисле овако морбидан приступ Његошевом генију“, рекао је за портал ИН4С др Будимир Алексић.

Он је то казао, на питање наше редакције да прокоментарише скандалозни догађај, који је организован прије двије вечери на Цетињу, испред Биљарде,  у оквиру обиљежавања Дана рођења великог српског пјесника и владике, на којем је наступила хрватска пјевачица Северина Вучковић, која је по замисли аутора Димитрија Поповића изводила плес уз Његошеве стигове.

У том смислу, како додаје Алексић, црногорски идеолози су предузели и „ново читање“ Његоша, које траје већ скоро тридесетак година, какво је прексиноћ демонстрирала и хрватска пјевачица Северина, а које је осмислио Туђманов Црногорац и антисрпски активиста Димитрије Поповић из Загреба.

„Ту, наравно, не може бити ријечи ни о каквој умјетности; ради се о перверзији – изокретању и извргавању руглу сваког појма о умјетничком стваралаштву и култури. Њихов поглед на Његоша је поглед са ишчашеног, баналног и примитивног мотришта, које, у ствари, зорно показује цивилизацијску немоћ црногорског идеолошког пројекта“, рекао је између осталог Алексић за наш портал и додао да је у питању бласфемични „естетизам“ који на Цетињу има традицију од четврт вијека, конкретно од политичког заокрета Мила Ђукановића и његове партије, а који је свој најрепрезентативнији исказ имао на фамозном Цетињском бијеналу 1998. године када је на најодвратнији, скоро сатанистички, начин скрнављена икона Пресвете Богородице.

„Црногорски идеолози, протагонисти екстремног црногорског национализма, сву своју „креативност“ смјестили су у прексиноћну акцију хрватске пјевачице Северине испред Биљарде. Тиме су показали свој однос према Његошу, према хришћанској православној култури, и према култури уопште. Овај скандалозни догађај није изненадио никога ко познаје цетињске прилике и суштину црногорског идеолошког пројекта, а суштина тог пројекта је у настојању да се потру све традиционалне врлине и вриједности, сви облици традиционалне културе и све културне вриједности као такве“, закључио је Алексић у изјави за портал ИН4С.

Извор: ИН4С

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!