Свет

Сједињене Државе су систематски тестирале биолошко оружје на свом становништву

  • „САД су тестирале бактериолошко оружје на властитом становништву“ – тврди се у чланку под тим насловом, а који је објавио је 20. априла 2020. шпански лист Publico.
  • „Још у 50-их годинама прошлог века“, пише лист, „САД су почеле да спроводе експерименте, тестирајући утицај биолошког оружја на сопствено афроамеричко становништво. Године 1951. војска је инфицирала гљивицом Aspergillus fumigatus црне раднике у индустријском центру за снабдевање у Норфолку, а која узрокује плућне болести и астму код особа са ослабљеним имунитетом како би утврдили колико су Афроамериканци подложни овој инфекцији. “
  • Да ли је ова пракса, која постоји већ деценијама, могла да буде узрок смрти црнаца, који највише умиру у САД од коронавируса?

Тестови биолошког оружја „на својима“ вршени су у Сједињеним Државама систематски, у улози експерименталне популације нашли су се становници америчких градова. Према листу Publico, крајем септембра 1950. у Сан Франциску је изведена операција „Си Спреј“. У року од седам дана, америчка морнарица из огромних цистерни смештених на броду, уз помоћ црева су распршене бактерије Serratia Marcescens и Bacillus Globigii, формирајући облак који је висио над 800.000 становника. Место операције је одабрано због близине мора, велике густине насељености, солитера, а такође и због тога што је велики облачни покров помогао у сакривању патогених супстанци и повећао ефекат њиховог ширења у оближње градове. Извођачи операције имали су задатак да „истраже рањивост великог града као резултат употребе биолошког оружја, његовог утицаја на животну средину и начина борбе са њим“.

Као резултат операције „Си Спреј“, 11 становника Сан Франциска завршило је у болници Станфорд са тешким повредама мокраћних путева. Огроман број бактерија Serratia Marcescens у телима пацијената алармирао је Ен Цуцкерман, запослену иначе у лабораторији која је, потом, огласила аларм. Породица 75-годишњег Едварда Невинеа, преминулог пацијента који је подвргнут рехабилитацији након операције, али је убрзо умро од инфективне лезије срчаних зализака, неуспешно је покушала да тужи савезну владу због његове смрти. Исте године слични експерименти су изведени у окрузима Келхун (Алабама) и Кеј Вест (Флорида), што је изазвало пораст упале плућа.

„Био је то, пише Publico, „ прави успех злочиначко војно-индустријског комплекса и његових политичких представника, јер је то био највећи експеримент у историји са биолошкимг оружјем. Узорци узети у 43 области где су распршене бактерија показали су своју ефикасност:  поред залива (Сан Франциско), јер су чак и оближњи градови били заражени. “

Међутим, експерименти са биолошким оружјем почели су много раније. Давне 1920. године, америчка војска је раширила Serratia Marcescens над групом америчких јединица. Откривено је да ове бактерије изазивају сепсу, респираторне инфекције, ендокардитис, остеомијелитис, очне инфекције и менингитис.

Године 1942. амерички програм за развој биолошког оружја постао је државни програм у складу са декретом председника Ф. Рузевелта. Годину дана касније, Медицинска команда Оружаних снага САД започела је експерименте у Форт Детрику, у Мериленду, са употребому сибирске куге, бруцелозе (изазива малтешку грозницу), ботулинског токсина, куге, куге крупне рогате стоке, бактерије Francisella tularensis, кокцидиоидомикоза (изазива пустињски реуматизам) као биолошких оружја, као иса  другим узрочницима опасних болести. Од 1954. до 1973. овај Центар је спровео операцију „Бели мантил“ која је испитивала ефекте К-грознице, жуте грознице и бубонске куге на стотинама мајмуна, који су сви умрли. Затим су вршена испитивања на 2.200 људи – без њиховог знања. Људи су позвани да учествују у експерименту посредством адвентистичке „цркве“.

Пуњење бактериолошке  бомбе

Године 1954. Сједињене Државе су тестирале бактериолошко оружје на новорођенчади која је била заражена бактеријом Serratia Marcescens (операција «Синдром црвене пелене»). Дечји урин црвене боје омогућила је да се проучи мутација бактерија.

Године 1966. током неколико дана на аеродрому у Вашигтону инфицирали су путнички пртљаг биолошким материјалом. Истовремено су балони са биоматеријалом бацани у вентилационе отворе њујоршког метроа, што је угрозило животе скоро милион људи. „Радило се о томе да у СССР-у, Европи и Јужној Америци постоји пуно подземних комуникација“, рекли су организатори смртоносне акције.

Године 1967. Пентагон је испалио артиљеријске гранате и ракете напуњене сарином, нервним гасом у шумском резервату на Хавајским острвима, услед чега је страдао непознат број људи. Сврха теста, под називом „Црвени храст, фаза 1“, била је потреба да се „процени његова ефикасност у прашуми“.

Седамдесетих година прошлог века америчка војска је распршила цинков сулфид и кадмијум (један од најотровнијих метала) по Минесоти и другим државама Средњег Запада, установивши да се њихове честице шире до 1.600 километара. Одбор за биолошко оружје Пентагона покушао је да убаци „безопасне“ микроорганизме у вентилационе системе, подземне железнице и водоводне цеви како би проценио ефикасност биолошких носача као алата за саботажу, као и примереност њихове употребе током специјалних операција.

Провера војника САД на коронавирус

Деведесетих година прошлог века тестирано је ново хемијско оружје на тексашким затвореницима, које ће се касније користити у Ираку. Такозвани „Синдром Персијског залива“ откривен је када су се војници, које су те отровне супстанце распршиле преко Ирачана, саме озбиљно разболели, а болести су се преносиле и на њихову децу, која су због тога сва рођена са физичким недостатцима. Оснивач Калифорнијског института за молекуларну медицину, Харт Николсон, написао је: „Хиљаде америчких ветерана рата у Заливу трпе последице због јер су били изложени радијацији, хемијском и биолошком оружју.“

Данас Сједињене Државе раде са биолошким оружјем на самим границама Русије. Још 2013. године, часопис «Ветеранс Тудеј» тврдио је да је Пентагон издвојио 300 милиона долара за спровођење тајног програма биолошког ратовања Централној профилној лабораторији која је смештена у Грузији, недалеко од границе са Руском Федерацијом.

Централна биолабораторија Пентагона у Грузији

Руско Министарство одбране претходно је анализирало документе о активностима „Дома здравља“ које су Американци изградили у Грузији. Овај Центар, назван по сенатору Ричарду Лугару, саграђен америчким новцем, показао се као „фабрика смрти“. „Из докумената произлази да листа приоритетних америчких студија садржи рад на биолошком оружју, тј. узрочницима туларемије, антракса, бруцелозе, денге, хеморагичне грознице и других болести које преносе инсекти који сишу крв“, рекао је начелник радиационе, хемијске и биолошке одбране оружаних снага Руске Федерације Игор Кирилов.

За ове заразне агенсе су у Америци, као што следи из извештаја Министарства одбране Руске Федерације, развијена посебна доставна возила – контејнери за биолошко оружје.

Извор: Владимир Малишев

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2020/04/23/v-us-sistematicheski-ispytyvali-biologicheskoe-oruzhie-na-svoem-naselenii-50695.html

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!