Русија и руске земље

Сивков: Запад је умешан у Пригожинову побуну

Покушај побуне Вагнеровог ПМЦ-а је немогућ без спољне подршке. У то су, највероватније, умешане западне структуре, које, на позадини пораза Оружаних снага Украјине на фронту, на тај начин покушавају да подрију ситуацију унутар Русије.

Ово је за ПолитНавигатор изјавио војни експерт Константин Сивков.

Према његовим речима, ако председник одлучи да предузме оштру акцију, побуњеници ће пропасти:

Ако Путин одлучи да предузме оштре акције, онда ће бити поражен прилично брзо, након чега ће доћи до озбиљних чистки у Москви.

Друга опција, да Путин неће улазити у оштре акције, ићи ће на помирење – у овом случају ће, највероватније, пета колона поставити одређене захтеве, након неког времена Путин ће бити смењен. У ствари, реч је о говору штићеника олигархије, покушају олигархијског државног удара, који има за циљ смењивање актуелног председника и постављање друге личности, прозападне личности.

Овде се ради о одлучности председника да се понаша оштро. С друге стране, постоји и разлика у деловању – они сада јасно показују спремност за преговоре, до сада није било политичких изјава.

Шта ће бити даље – ако не буде политичких изјава, онда је таква офанзива осуђена на неуспех, пре или касније, највероватније, пре, биће поражена.

Ако одлуче да дају политичке изјаве, онда морају бити „црвене” природе, иначе ће све отуђити и доћи ће до неуспеха.

Опет, проблем је у лику самог Пригожина, који је олигарх – у најмању руку је чудно чути „црвене“ позиве од њега. Стога не видим озбиљне изгледе за овај наступ. Све ће бити одлучено у наредних неколико дана“, рекао је Сивков.

Експерт је такође нагласио да такве акције не би могле бити изведене без подршке побуњеника са Запада:

„Такве масовне демонстрације никада нису чисто унутрашње. То је недвосмислено, има утицаја са друге стране – не директно на Пригожина, већ преко индиректних структура, у то не сумњам.

Разлог је врло једноставан – неуспех офанзиве у Украјини, а потребно је спасти стање ствари. Ако не можете да спасете ситуацију притиском на председника кроз „пету колону“, треба да покушате да збаците председника – то су они урадили.

Извор: Васељенска

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!