UncategorizedСрбија и србске земље

Силовао и убио 3-годишњу девојчицу, а Србија му по наредби Европског суда плаћа одштету

Жртва мала Каја-Катарина и монструм Малиша Јевтовић

Остали смо у шоку, отворених уста, згрожени, неми и бесни када је 2005. године трогодишња Катарина Каја Јанковић животом платила иживљавање своје мајке Ана Филиповић и њеног тадашњег дечка Малише Јевтовића.

Ова два монструма одвела су малену Кају у шуму на Звездари. Мајка Ана је остала код оближње чесме да пуши цигарете и чува стражу. Малиша је Кају одвео до напуштене грађевине где се сатима иживљавао над њом, силовао је и тукао. Вратио ју је у прљавој одећи. Повраћала је.

Малена Каја умрла је у болници исте вечери. Обдукцијом је утврђено да је до смрти дошло због цепања јетре и осталих унутрашњих органа, услед сексуалног злостављања које, касније је наведено у записнику, није било прво. Наиме, монструм Малиша је у неколико наврата одводио девојчицу у звездарску шуму и под будним оком мајке је силовао.

У моменту смрти Каја је имала више од 50 повреда по телу, глави, рукицама, ногицама, полном органу нанетих руком, ногом, прстима, чак и полним органом.

Мајка монструм добила је 37 година затвора (што је највећа казна за жене), њен дечко максималну казну од 40 година.

Шта даље следи?

Октобра 2013. Уставни суд Србије усвојио је жалбу Малише Јевтовића, осуђеног на 40 година затвора због силовања и суровог убиства трогодишње Катарине. Он се жалио да су га затворски стражари у пожаревачкој “Забели” палицом претукли у децембру 2011. године.

Ова жалба је усвојена и у делу у којем се жалио да је претрпео тортуру и приликом притвора у Окружном затвору у Београду, те му је у оба случаја додељена надокнада од 1.000 евра, пошто је Уставни суд утврдио да му је “повређено право на физички и психички интегритет”.

Шест година касније, 2019. децембар, Европски суд за људска права утврдио је да је Малиша Јевтовић био “жртва тортуре и нечовечног поступања затворских чувара према њему, за шта је државу Србију прогласио одговорном и наложио јој да након правоснажности ове одлуке, Јевтовићу исплати 4.000 евра и на име трошкова поступка још 2.355 евра”, наводи се у одлуци суда која је објављена на његовом сајту.

Европски суд сматра да је Србија одговорна јер су њени затворски чувари злостављали Јевтовића у притвору и затвору, чиме су прекршене одредбе Европске конвенције о људским правима – о забрани торуре, нечовечног поступања или деградирајућег третмана.

Европски суд је утврдио да је Јевтовић злостављан у Окружном затвору у Београду у два наврата (2007. и 2009. године), као и у периоду од 22. до 24. децембра 2011. године у Казнено-поправном заводу у Пожаревцу.

Убица Малиша Јевтовић након већ исплаћених 1.000 евра добиће од државе Србије још 6.335 евра да их “спичка” у затвору у ком издржава казну јер се “мушки” иживљавао данима над трогодишњом девојчицом. Рукама, ногама, прстима, полним органом. Дубоко у шуми. Под будним оком “мајке”. До расцепа и крварења дететових унутрашњих органа.

Добиће још 6.335 евра, по данашњем курсу 741.195 динара, јер није “мушки” (онако како се иначе ДАНИМА иживљавао над девојчицом Кајом која није могла да га одгурне, да му побегне, да га пријави, да га удари, јер је скоро па испилела и имала можда 17 килограма) поднео тортуру затворских чувара и ударце палицом.

Добиће из буџета државе новац јер је Суд донео пресуду да су му “повређена права на физички и психички интегритет”. Нарушавање његових права има цену.

Каја је цену нарушавања својих права, платила животом.

Завеса пада.

пс. Зар злочинац Малиша Јевтовић заслужује да живи и то још о трошку грађана ове земље? Док се у Србији не уведе смртна казна за најтеже злочине као што је наведени, број монструма попут Малише Јевтовића биће све више, а наша деца ће бити све угроженија. У међувремену грађани Србије добро обратите пажњу на вашу околину и заштиту своје породице!

Уредништво “Борба за истину“

Извор: luftika.rs