Србија и србске земље

Шид: Протест против миграната, затражено да се из Србије исели организација која их храни

Foto: 021.rs

У Шиду је одржан протест дела мештана који су затражили да се сви илегални мигранти склоне са улица, да се редукује њихов број у тој општини, као и да се под хитно врати Војска.

„Итекако смо били сигурни када је Војска штитила те прихватне центре“, рекао је за РТС Предраг Даниловић, представник омладине Шида.

Он је рекао и да је један од захтева да се „невладина организација ‘Но наме кицхен’ под хитно исели да територије општине и Републике“.

У три мигрантска центра у општини са око 30.000 становника смештено је 1.900 миграната. У Шиду их је 250.

„До сада смо врло ретко имали притужбе полиције на наше кориснике, углавном су виновници тих инцидената мигранти који се налазе у транзиту и који се ретко појављују у центрима или одбијају да уђу у систем који је организовала држава“, каже за РТС Владимир Шуловић, шеф смене у прихватном центру Шид станица.

Захтеве са протестног скупа и шетње, мештани Шида упутили су Комесаријату за избеглице и локалној управи.

Подсећамо, Лоренс из НВО „Но наме китцхен“ недавно је за Н1 изјавио да је ситуација с мигрантима у Шиду „прилично очајна“.

„Те људе је потребно нахранити сваки дан и то је оно што ми радимо. Помажемо колико можемо“, рекао је.

Лоренс је из Велике Британије и део је, у овом тренутку трочлане екипе, која сваког дана припрема и дели оброке за преко стотину људи.

„Углавном су то бројеви између 80 и 120 људи“, рекао је и додао да их грађани Шида углавном подржавају.

Знају за организоване протесте, а добро им је познат, каже, и став председника општине Зорана Семеновића.

„То се понекад дешава када нова популација дође у мању средину и ми то разумемо. Али, с друге стране, потребе су овде велике. Морамо бити ту, јер не видим ко би им други могао помоћи. Кад је реч о градоначелнику, задаје нам много проблема. Често нас и снима током дистрибуције или чак овде испред куће“, навео је Лоренс.

Иако се позиву да говори за Н1 није одазвао, први човек општине свој је став обзнанио на званичном сајту Шида. Протесте подржава, а противи се невладиној организацији „Но наме китцхен“, наводећи да иза ње стоји страни елемент који жели да дестабилизује правни поредак Србије. Прозива и Комесаријат и МУП, јер им, како наводи, не помажу да проблем реше.

Н1 телевизија обратила се МУП-у са питањем колико су кривичних дела у Шиду починили мигранти и колики је њихов проценат у укупном броју, али одговор није стигао. Због поступања полиције према активистима „Но наме китцхен-а“, чијих је седморо чланова добило отказ боравка у Србији, невладине организације поднеле су жалбе, а жалиће се, најављују и на саопштење челника општине.

Извор: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/257978/Sid-Protest-protiv-migranata-zatrazeno-da-se-iz-Srbije-iseli-organizacija-koja-ih-hrani.html

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!