Занимљивости

Седам послова које вештачка интелигенција не може да замени

Развој вештачке интелигенције могао би да угрози нека занимања, а према извештају Голдман Сакса из 2023. године, тржиште рада у САД и Европи могло би да се суочи са озбиљним поремећајима ако вештачка интелигенција испуни очекивања.

Наводи се да би вештачка интелигенција могла да утиче на две трећине радних места, односно око 300 милиона радних места. Ипак, неки послови нису угрожени.

У наставку прочитајте у којих седам професија вештачка интелигенција не може да замени људе.

Сертификовани и вешт водоинсталатер или електричар поседује читав низ вештина, спретности и знања које вештачка интелигенција не може да замени јер не може да реплицира јединствене људске вештине.

2. Грађевина

У блиској будућности, велики део посла у вези са пројектовањем зграда биће обављен уз помоћ AI софтвера, али када је реч о забијању ексера и постављању цигли, грађевинској индустрији је и даље потребно много старомодних мишића и људи који знају како се то ради.

Тако да је мало вероватно да ће компанија отпустити столара и довести најновијег робота да га замени. Машине ће моћи да преузму неке појединачне улоге, што значи да ће грађевински радници вероватно радити раме уз раме са машинама, преноси Н1.хр.

3. Кувари

Извештај који је објавио Goldman Sachs извештај наводи да најмање половину задатака који укључују кување, припрему и сервирање хране не могу да обављају роботи или AI.

Међутим, то не значи да аутоматизација неће ући у прехрамбену индустрију. Ланац брзе хране ‘White Castle’ већ користи роботе на неким локацијама за превртање хамбургера и пржење помфрита.

4. Психолози

Иако већ постоји велики број апликација у којима AI обавља неки облик саветовања, сматра се да ће такве апликације у будућности моћи да понуде само неко основно саветовање о менталном здрављу или да ће водити корисника кроз одређене вежбе као што је когнитивна бихејвиорална терапија, али неће моћи да замене психологе и психотерапеуте.

Ни други послови у здравству који захтевају значајну интеракцију људи, као што су лекари и медицинске сестре, вероватно неће бити замењени вештачком интелигенцијом.

5. Учитељи

Вештачка интелигенција такође трансформише образовање на различите начине, али и ту постоје ограничења, посебно када је реч о малој деци. Током предшколског узраста и основне школе постоји снажна потреба за интеракцијом на нивоу човека.

6. Професионални спортисти и тренери

Физичку и менталну снагу професионалних спортиста биће готово немогуће поновити у стојећем положају. Иако се вештачка интелигенција већ користи у спорту – прецизно праћење покрета и давање препорука за побољшање перформанси и смањење повреда – неће моћи да замени спортисте и тренере.

Не постоји замена за људски фактор доброг тренера.

7. Возачи

Иако се чини да смо надомак аутомобила без возача, односно возила која ће контролисати вештачка интелигенција, чини се да ћемо на то морати да сачекамо. Иако ова услуга већ постоји на неким местима, технологија је још увек далеко од тога да постане свеприсутна.

Непредвидљивост вожње у стварном свету и одговорност коју она ставља на компаније аутомобила без возача су фактори који ће нас спречити да видимо возила којима управља вештачка интелигенција, макар још неко време.

Извор: Нова.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!